Nieuws/Lifestyle
2021784790
Lifestyle

Dagrecept: Japanse noedels met zalm en garnalen

Bami is altijd een favoriet geweest en ik weet nog hoe in mijn puberjaren plots instant-noedels op de markt kwamen. In die zakjes zaten poeder en kruidenolie die je moest toevoegen. Noedels an sich zijn al jaren een vertrouwd onderdeel in onze keuken, maar Japanse soba-noedels vind ik toch wel een van de lekkerdere soorten.

Ze worden gemaakt van boekweit (en tarwemeel), zijn wat donkerder en hebben meer smaak dan de ’alledaagse’ tarwevariant. Ze gaan koud goed in salades, maar ook in de soep en roerbakgerechten. Dit recept van Nigel Slater uit Aan Tafel is een absolute aanrader. Als je geen soba-noedels kunt vinden zou je ook volkoren spaghetti kunnen gebruiken. Die zou ik dan wel langer koken. Kook de soba-noedels zes minuten in ruim kokend water, giet af en spoel onder de koude kraan.

Neem een wok, verhit de olie op heel hoog vuur (daarom de arachideolie), laat de olie door de wok gaan en voeg de zalm en garnalen toe, evenals de chilipeper en de noedels. Even goed roerbakken, waarna je de sojasaus, vissaus, bieslook en koriander kunt toevoegen. Schep alles goed om en je kunt aan tafel.

Nodig voor 4 personen:

- 200 g soba-noedels

- 450 g zalm (in repen)

- halve rode chilipeper

(of meer, gesnipperd)

- 1 el arachideolie

- 250 g rauwe gepelde

garnalen

- 1 el vissaus, 1 el sojasaus

- 2 el geknipt bieslook

- handje koriander