Lifestyle/Reizen
2022223073
Reizen

Japan geeft woning gratis weg

Japan kampt met veel leegstand. Plattelandsgebieden liggen er verlaten bij en zo’n acht miljoen huizen staan leeg. Om meer mensen naar de dorpen te lokken, geven lokale overleden de lege panden voor (bijna) niets weg.

Net als Italië heeft Japan allerlei plannen bedacht om leegloop te voorkomen. Veel leegstaande woningen gaan voor een habbekrats weg. Soms zelf helemaal gratis, schrijft Nikkei Asia.

In de plaatsen Tochigi en Nagano worden zogenaamde akiya bans, leegstaande woningen, aangeboden. Voor iets meer dan 400 euro kun je daar al een huis kopen. Toegegeven: de panden zijn wat verouderd en kunnen dus wel een renovatiebeurt gebruiken. Maar ook daar hebben ze in Japan iets om gevonden, want wie zijn of haar nieuwe huis wil opknappen, kan daarvoor subsidie krijgen.

Andere Japanse plaatsen zijn zelfs zó wanhopig op zoek naar nieuwe bewoners, dat ze huizen voor niets weggeven. In Okutama zijn bijvoorbeeld drie panden gratis en voor niets gegaan naar nieuwe eigenaren. Een van hen heeft de woning omgetoverd tot restaurant.