Lifestyle/Culinair
2037104046
Culinair

Recept van de dag: karbonade met gewelde pruimen

Uit de Ierse receptuur ken ik het wellen van krenten en rozijnen in thee. Dat is voor de Barmbrack, een cake voor als het al dagen regent. Oh, trouwens vandaag mag ik Ierse verhalen vertellen bij de Ierse stoofdag. Waar een aantal van onze lezers bij zal zijn. Leuk! Verheug me al.

Nodig voor één persoon:

•1 kop Ceylonthee

•1 eetl cognac

•½ zakje vanillesuiker

•1 kruidnagel

•1 stukje citroenschil

•5 gedroogde pruimen

•1 slagerskarbonade (en vraag maar bij de slager wat dat is)

•peper, zout en boter

Bereiden

Voor dit recept wel je gedroogde pruimen in een kop Ceylonthee (volgens mij altijd nog de lekkerste thee) waar nog wat aan is toegevoegd. Dus een kop thee en daarbij de cognac, vanillesuiker, kruidnagels, citroenschil. De pruimen erbij. Breng aan de kook. Laat langzaam afkoelen en staan. Het beste overnacht.

Wrijf de karbonade in met mosterdpoeder (Colemans), wat zout en wat peper. Bak om en om in boter. Totaal zo’n vijf minuten. Dan haal je karbonade er even uit en blus de jus met het pruimenvocht en de pruimen. Hoog vuur, laat even borrelen. Serveer de karbonade met het pruimen en jus.

Erbij, tsja, beetje puree? Paar spruiten? Oh, een spruitenstampje, ja, dat is het!