Lifestyle/Reizen
2038553
Reizen

VRIJ op Schiphol

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Terug naar gastgezin VS

Wie: Noor Beerten (23)

Naar: San Diego, Verenigde Staten

Accommodatie: bij gastgezin

Tijd: 2 weken

Reden: op bezoek bij gastgezin

’Ik heb een jaar als au pair bij een Amerikaans gezin gewerkt en sinds ik terug ben in Nederland, hebben we nog altijd veel contact via FaceTime. Ik spaarde voor een vliegticket om een keer terug te gaan en toen de ouders dat hoorden, boden ze aan om mijn reis te betalen. Voor de vier kinderen is het een verrassing!

Destijds ging ik als au pair werken omdat ik een nieuwe uitdaging zocht. Je wordt er heel zelfstandig van als je zolang alleen weg bent. Ik begon mijn jaar in Boston waar het gezin destijds woonde. Na negen maanden verhuisden zij naar San Diego en ben ik natuurlijk meegegaan.

Een leuke stad. Vooral de wijk Pacific Beach omdat je er goed kunt uitgaan. In de badplaats La Jolla kun je gratis surfen op de ochtenden in het weekeinde. De mensen vinden het heel leuk om je te leren surfen en je kunt een pak en een board van hen lenen.

Als je in San Diego bent, moet je ook naar Los Angeles. Ruim twee uur rijden, dus voor Amerikaanse begrippen is dat een afstand van niets.

L.A. moet je gewoon hebben gezien, maar ik vind de mensen in San Diego veel vriendelijker en vooral echter. Minder oppervlakkig. San Diego voelt als een dorp met de mogelijkheden van een stad.”

Authentiek Oezbekistan

Wie: René Moorman (57)

Terug uit: Oezbekistan

Accommodatie: hotels/guesthouse/madrassa

Tijd: 16 dagen

Reden: groepsreis

’Ik kom net met elf mensen terug uit Oezbekistan voor een groepsreis Rusland en de Oriënt. Ik neem deelnemers altijd mee naar plekken die niet zo vanzelfsprekend zijn.

Ik kom al meer dan twintig jaar in Centraal-Azië, de eerste keer met mijn broer in 1989. Niet veel later zochten ze Nederlandse reisleiders voor het gebied en vanaf 1996 kom ik er met groepen.

Voordat deze reis begon, heb ik een weekje de toeristische mogelijkheden in Turkmenistan verkend. Acht jaar geleden was ik er voor het laatst, maar het is nog steeds het Noord-Korea van Centraal-Azië: heel gesloten.

In Oezbekistan is juist veel veranderd dankzij de komst van de nieuwe president. Nederlanders kunnen rechtstreeks een visum aanvragen, dat hoeft niet meer op uitnodiging. De douane is stukken vriendelijker.

Je gaat naar Oezbekistan voor de cultuur. Daar ontdek je de drie belangrijkste steden van de Zijderoute: Khiva, Bukhara en Samarkand. Deze steden zijn nog heel authentiek met hun grote bazaars en moskeeën.

Samarkand heeft de prachtigste architectuur. Je vindt er de mooiste drie madrassa’s, Koranscholen, ter wereld. Een lust voor het oog! Als je nog van die authenticiteit wil genieten, moet je snel zijn. Het land is aan het veranderen.”