Lifestyle/Thuis & Tuin
2055008068
Thuis & Tuin

Aan de slag met plamuurmiddel? Zo ga je te werk

Doe-het-zelfspecialist Dennis Mulder bespreekt elke week klusthema’s. Deze week geeft hij tips voor het gebruik van plamuurmiddel.

Het appartement van de zoon van lezers Hans en Ria heeft pokdalige muren. Daar kan hij mee leven, maar de vorige bewoners hebben alle gaten glad geplamuurd: geen gezicht.

Vorige week vertelde ik hoe je zo’n wand helemaal glad maakt zonder direct te hoeven stuken. Maar er is ook een minder ingrijpende oplossing.

Om kleine gaatjes en oneffenheden in je muur te vullen, gebruik je een plamuurmiddel. Zijn de gaten groter, kies dan een vuller. In plamuurmiddel zitten minder vulstoffen; zou je hier een groter gat mee vullen, dan blijft het inzakken.

Eerst moet het vulmiddel of plamuur uit de gerepareerde plekken worden verwijderd, gewoon een beetje wrikken met een schroevendraaier en het komt los. Zorg ervoor dat de op te vullen plekken schoon, droog en vetvrij zijn. Vul het gaatje en werk af met een kwast.

In vulmiddelen voor gestructureerde wanden zit een korrel; door een kwast te gebruiken, komt de structuur naar boven. Er zijn ook sprays te verkrijgen die spackwanden en plafonds herstellen. Hiermee zou je het gewenste effect bereiken door over de glad gemaakte plekken te spuiten.

Je kunt natuurlijk kiezen voor een gewone vuller of plamuurmiddel en die na het aanbrengen zelf van structuur kunnen voorzien door bijvoorbeeld een schuurspons of achterkant van een verfrollertje te gebruiken om de structuur na te bootsen.

Al deze producten zijn, als ze volledig droog zijn, in de gewenste kleur te schilderen. Welk product je ook in de bouwmarkt kiest, lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Hoe verwerk je het product, welke spullen heb je nog meer nodig, moet je handschoenen aan?

Allemaal belangrijke dingen om veilig te kunnen werken, een goed resultaat te verkrijgen en je een tweede trip naar de bouwmarkt te besparen.

Hebt u een vraag? Mail naar klusvraag@telegraaf.nl