Lifestyle/Culinair
2057175704
Culinair

Dagrecept: groentesalade met pindasaus

Een van mijn vaders favoriete gerechten was altijd petjel, een groentesalade met zelfgemaakte pindasaus. Dit Indonesische en Surinaamse gerecht lijkt op gado gado, maar de pindasaus is wat kruidiger en pittiger. Daar gaat ook het meeste werk in zitten. Het leuke is dat Jason Tjon Affo het recept, waaraan hij zijn eigen draai geeft, heeft opgenomen in zijn kleurrijke kookboek Vegan Rainbow Food (Becht). Het toeval wil ook dat zijn vader eveneens fan is van deze dis en vond dat (een afgeleide van) dit gerecht in het boek moest staan. Voor de vleeseters onder ons: je zou de tofoe kunnen vervangen door gerookte of gebakken kip. De kousenband kun je, als het echt niet anders kan, eventueel vervangen door haricots verts.

Nodig voor 4 personen:

- 1 teen knoflook (fijngehakt)

- 1 el sojasaus

- 1 tl kentjoerpoeder (laos) of gemberpoeder

- ½ tl zout

- 2 el ketjep manis

- 1 el suiker

- 1 el tamarinde-pasta

- ¼ madame-jeanette of 1 rode peper (fijngehakt)

- 3 limoenblaadjes (optioneel)

- 80 ml kokend water

- 100 g pindakaas

- 300 g rode kool

- 300 g kousenband

- 200 g taugé

- 400 g gerookte tofoe

Meng voor de pindasaus alle ingrediënten in een kom en roer deze tot een gladde saus. Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer eerst de rodekool 4 minuten, voeg dan de kousenband toe en kook 3 minuten mee. Voeg dan de taugé toe en kook 1 minuut mee. Laat de groenten even uitstomen en serveer op een bord met de gerookte tofoe en pindasaus.