Lifestyle/Natuur
2064196335
Natuur

Paddenstoelen kunnen met elkaar praten, zeggen onderzoekers

Britse wetenschappers hebben tijdens een onderzoek naar paddenstoelen naar eigen zeggen een verrassende ontdekking gedaan. Bepaalde schimmels zouden namelijk met elkaar kunnen ’praten’. Hoe zit dat?

Andrew Adamatzky, informaticaprofessor aan de Universiteit van West England Bristol, en zijn team hebben een studie gedaan naar schimmelcorrespondentie. De wetenschappers delen hun resultaten in het tijdschrift Royal Society Open Science.

Hun voornaamste conclusie: paddenstoelen kunnen met elkaar praten en hebben een grote woordenschat. Om tot deze conclusie te komen onderzochten de onderzoekers via elektroden de activiteit van de schimmeldraden van vier soorten paddenstoelen: enoki (fluweelpootje), gespleten kieuw, rupsschimmel en de Omphalotus nidiformis (ook wel geestschimmel genoemd).

Ingewikkeld verhaal kort: Adamatzky stak kleine elektroden in de grond van de schimmels die de activiteit van schimmeldraden kon meten. Adamatzky beweert een aantal elektrische pieken te hebben waargenomen die ook nog eens in clusters voorkwamen. Volgens de onderzoeker kwam dit overeen met een menselijk vocabulaire van vijftig woorden.

„De verdelingen van woordlengtes komen overeen met die van menselijke talen”, zo schrijft de informaticaprofessor in het onderzoek. Gespleten kieuwen, een soort die in rottend hout leeft, zou zelfs in staat zijn complexe ’zinnen’ van de vier woorden te maken.

De onderzoekers stellen dat paddenstoelen communiceren om hun aanwezigheid bekend te maken aan soortgenoten. Ze zouden ook met elkaar communiceren als er bedreiging op de loer ligt, zoals het weer.

Meer onderzoek nodig

Klinkt allemaal leuk, maar ook wat vaag, weet Adamatzky zelf ook. Er is daarom volgens hem nog meer onderzoek nodig naar schimmelcorrespondentie. „Uit het onderzoek bleek namelijk ook vaak genoeg dat de paddenstoelen helemaal niet ’communiceerden’.” Bovendien kan de gemeten activiteit ook een resultaat zijn van de schimmelwortels die voedingsstoffen in de grond opnemen.