Nieuws/Lifestyle
2086368
Lifestyle

Felix met smaak

Column: Lekker zoet?

Er waren kinderen die suiker op brood aten. Eerst een laag margarine, dan een laag suiker. Op van die zachte witte boterhammen met ronde bogen die eigenlijk iets te donker, zeg maar verbrand, waren. Dat rolden ze op en staken het vergenoegd in hun mond. Ik mocht ze nooit, die kinderen. Ze maakten zoveel lawaai en begonnen altijd te stompen.

Thuis hadden we brood van de bakker. Een half Tarvo en een half melkwit, daar deden we precies een dag mee en de volgende dag was er weer vers brood in huis. Wij waren een beetje Fransmannen die elke dag met een alpino op een brood onder hun arm gingen halen. Elke dag vers brood. Dat een beetje naar onder de arm van Fransman rook, bedacht ik me dan altijd wanneer ik een beetje van het korstjes van het brood afpeuterde.

„Zeker veel muizen op straat”, vroeg mijn pleegmoeder dan, als ik lang had lopen denken en wat meer had geknabbeld. Heerlijke boterhammen, echte boterhammen, met echte kaas en echt rookvlees. Ik was een bofkont.

Nooit met suiker. Of je gek was geworden! Laatst zag ik weer die documentaire That sugar film. De eerste keer dat ik keek, was ik boos, nu ben ik blij dat ik geen kind was dat suiker op zijn brood kreeg.

Mag ik je wat vragen? Geef je kinderen minder suiker. En jezelf ook. Minder! Veel minder.

f.wilbrink@telegraaf.nl