Lifestyle/Culinair
2108220212
Culinair

Dagrecept: Noga-blokjes gedoopt in chocolade

Noga (of nougat) heb ik altijd lekker gevonden, als hij maar niet te veel aan je kiezen blijft plakken! De Zuid-Franse stad Montélimar is erg beroemd om zijn noga, oorspronkelijk komt deze lekkernij uit het oude Byzantijnse Rijk.

Maar eigenlijk kom je overal rond de Middellandse Zee deze zoetigheid tegen. Deze noga doop je ook nog eens in chocolade en komt uit het Het Nederlandse Snoepboek (Het Zwarte Schaap) van Nelly de Zwaan.

Breng de honing met de suiker aan de kook tot het een stroperige, witte massa wordt. Roer het oranjebloesemwater erdoor. Klop intussen het eiwit stijf en schep dat ook door het mengsel. Draai het vuur laag en laat inkoken tot het zo dik is dat je er een bal van kunt maken. Meng de pinda's erdoor. Druk het noga-mengsel in een rechthoekige vorm. Het moet ongeveer 1 centimeter dik zijn.

Dek af met een snijplank en verzwaar die, zodat de noga mooi plat wordt. Laat afkoelen en snijd de noga in ruitvormige stukken. Smelt de chocolade en doop de nogablokken erin. Laat de chocolade weer afkoelen en hard worden. Heerlijk bij de koffie!

Nodig:

- 1 eiwit

- 250 g honing

- 500 g pinda’s of amandelen (grof gehakt)

- 250 g suiker

- 200 g couverture chocolade

- 1 el oranjebloesemwater