Lifestyle/Thuis & Tuin
2108323062
Thuis & Tuin

Nederlandse gezinnen vinden samen eten belangrijk (maar houden wel hun smartphone erbij)

In veel Nederlandse huishoudens wordt ’s avonds standaard met elkaar gegeten. Zeven op de tien ouders (70%) zegt dat het moment van avondeten hen zelfs meer verbonden doet voelen met de kinderen, zo blijkt uit onderzoek. Wat daarbij ook meteen opvalt: de smartphone is aan tafel niet meer weg te denken.

Nederlandse ouders zien het avondeten als hét moment om met elkaar en de kinderen te communiceren. Favoriete gespreksonderwerpen zijn school of werk (51%), vrienden en familie (36%), het eten dat op tafel staat (34%) en grapjes (31%). Dat blijkt uit een onderzoek van HelloFresh onder 1000 Nederlandse respondenten.

Verbinding (ook met internet)

Zeven op de tien Nederlandse ouders (70%) voelt zich aan tafel ook echt meer verbonden met hun kroost, maar opvallend is wel dat de smartphone tijdens het eten niet altijd wordt weggelegd. Niet alleen grijpt een kwart (27%) van de ouders naar de smartphone om het antwoord op een vraag te vinden, het zorgt ook voor vermaak tijdens het diner.

Ruim een derde (34%) van de kinderen vindt het leuk om video’s of andere sociale mediacontent aan tafel te laten zien. De helft van de ouders (49%) zegt op die manier dankzij de kinderen op de hoogte te blijven van de laatste trends.

Nieuwsgierig

Kinderen zijn over het algemeen erg nieuwsgierig en stellen de hele dag door vragen. Ook tijdens het avondeten, zo blijkt uit het onderzoek. Ze vragen regelmatig hoe hun eten eigenlijk wordt gemaakt (43%) en waar het vandaan komt (36%). Overigens geeft 43% van de ouders toe vaak met de mond vol tanden te staan als hun kinderen dit soort vragen stellen.