Lifestyle/Culinair
2125905762
Culinair

Recept van de dag: Venetiaanse sardines

Met een vriend als Bart van Olphen zit je nooit om visrecepten verlegen. En vis is niet mijn sterkste kant. Dus dit recept is van Fishtales.

“De ‘sarde in saor’ is een klassiek gerecht uit de streek Veneto. Verse sardines gegrild of gebakken met zacht gegaarde ui en azijn. Op de lokale vismarkt vlakbij de Rialto brug serveren ze ‘m al vanaf ’s morgens vroeg. Traditioneel op kamertemperatuur, maar warm is ie ook heerlijk. En mocht je geen verse sardines kunnen vinden dan is het ook lekker om deze te vervangen door een blikje goede kwaliteit hele sardines in olijfolie.”

Nodig voor twee personen:

• olijfolie, extra vierge

• 3 grote uien, in ringen gesneden

• 50 ml wittewijnazijn

• 1 eetl verse tijmblaadjes

• 1 eetl pijnboompitten

• 1 eetl rozijnen

• 500 gram verse sardines, schoongemaakt (of uit een goed blik)

• olijfolie om te bakken

• zout en peper

Bereiding:

"Smoor de uien in een platte pan in een goede scheut olijfolie. Zorg ervoor dat de uien niet kleuren en blus deze na een minuut of vijf af met de witte wijnazijn. Voeg nu de tijm, pijnboompitten en rozijnen toe en laat nog zo’n 10-15 minuten pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig. Breng op smaak met zout.

Neem een goede koekenpan met wat olie en bak de sardines op middelhoog vuur aan beide kanten 2-3 minuten bruin. Serveer de sardines met het uienmengsel als deze op kamertemperatuur is gekomen.”