Lifestyle/Reizen
2127568
Reizen

Hotel van de week: Le Château Montebello, Quebec, Canada

Geborgen in luxe ’blokhut’

Een goed bed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een hotel tot hotel van de week. Deze week: Le Château Montebello in Quebec.

Stel je een Zwitserse blokhut voor, maar dan honderd keer zo groot en honderd keer zo luxe. Dat komt enigszins in de buurt van Fairmont-hotel Le Château Montebello, gelegen in de bossen van de Canadese provincie Quebec. Een blokhut-kasteel, een andere benaming kunnen we niet bedenken.

Meteen bij binnenkomst heb ik nog maar één wens: mezelf nestelen in de comfortabel ogende zithoekjes voor de zes gigantische open haarden, gevat in de centrale zuil die de megahoge ronde lounge domineert. Jammer dat het niet sneeuwt, want eigenlijk hoort hier een beker warme chocolade met slagroom te worden geserveerd.

Niet verwonderlijk dat de eerste eigenaar zich bij de bouw in 1930 heeft laten inspireren door de chalets in de Zwitserse Alpen. Tot 1970 was het resort geen hotel, maar een aangenaam toevluchtsoord voor de leden van het elitegezelschap Seigniory Club. Alleen voorname uitverkorenen, steenrijke zakenlieden of politici konden er gebruik van maken.

Boven, op de omloop waar ook tafels staan met spelletjes zoals schaken, hangen foto’s van voorname gasten. Ronald Reagan, Margaret Thatcher, George W. Bush, en oud-premier Pierre Trudeau natuurlijk: wie heeft hier eigenlijk niet geslapen?

Bijna zou ik bijna vergeten dat het gewoon een heel erg fijn hotel is. De kamers bieden gezellig gebruikt antiek, gecombineerd met warme kleden. Overal donkere boomstammen. Ik voel me geborgen. Dit is duidelijk decennialang een plek van rust, privacy en ontspanning geweest. Midden in een prachtig bosgebied langs de rivier, maar slechts drie kwartier verwijderd van het vliegveld van Ottawa.

Dobberend in het binnenzwembad kijk ik omhoog naar een prachtig beschilderd houten plafond. Het bad is vanuit het hotel te bereiken via een ondergrondse tunnel, want het kan hier in de winter knap koud worden. Op het hotelterrein zelf kunnen lange wandelingen worden gemaakt. Om dan weer snel terug te keren naar die open haarden. Ook heerlijk in de Canadese zomer.

In ’t kort

Interieur

Warm en sfeervol cederhout alom. Voor de bouw werden maar liefst 10.000 bomen gebruikt.

Ligging

Midden in het bos, aan de oevers van de rivier Ottawa.

Service

Persoonlijk.

Praktisch

Bereikbaar per auto, bus, helikopter en watervliegtuig, maar niet per trein.

Meer info: fairmont.com/montebello