Lifestyle/Culinair
2142478718
Culinair

Dagrecept: Zelfgemaakte hazelnootpasta

Je ziet de laatste jaren in Amsterdam steeds meer van die winkels verschijnen vol met Nutella-potten in het raam. Nu ben ik heus niet vies van een een flinke lepel hazelnootpasta op brood, maar als je ziet wat er allemaal precies in gaat om het houdbaar en smeuïg te houden, vergaat je de honger! Ik beweer niet dat onderstaand recept uit Bak & relax (Becht) van Jessica Elliot Dennison exact hetzelfde smaakt, maar je weet wel precies wat er in gaat. Heerlijk voor in het weekend, bijvoorbeeld op een pannenkoek of wafel.

Nodig:

- 100 g geblancheerde hazelnoten

- 50 g pure chocolade (in stukken)

- 35 ml koudgeperste koolzaad- of neutrale olie

- 50 g honing

- 25 g ongezoet cacaopoeder

- ½ tl zeezoutvlokken

Verwarm eerst de oven voor tot 200 graden hetelucht (220 graden elektrisch). Spreid de hazelnoten uit over een grote bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin en geurig zijn. Haal ze uit de oven en laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat. Doe de geroosterde hazelnoten samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine. Pureer het mengsel 5-10 minuten of tot het glad en glanzend is. Schep de spread met een spatel in een schone, gesteriliseerde pot. Deze spread blijft tot 2 maanden goed in de koelkast.