Nieuws/Lifestyle
2145581
Lifestyle

Leef nu

Zo leef je samen nog lang en gelukkig

De liefde is mooi, bijzonder en zorgt voor een gelukkig gevoel. Maar helaas niet altijd. Soms kan de liefde best een gedoe zijn. Hoe weet je of hij of zij bij je past? En hoe leef je nog lang en gelukkig? We vroegen het aan Marcelino Lopez, psycholoog en schrijver van het boek Liefdesgedoe.

Lopez zegt dat een relatie grote kans van slagen heeft als je een partner hebt met wie je veel gemeen hebt. „Uit onderzoek blijkt dat mensen die op elkaar lijken en de wereld door dezelfde bril bekijken, vaker langdurig bevredigende relaties hebben”, zegt hij. „Ze begrijpen elkaar eerder, communiceren daardoor makkelijker en gunnen elkaar meer.”

Een relatie aangaan met een tegenpool is niet zo’n goed idee. „Iemand die dominant is, gaat best samen met iemand die flexibel is. Maar voor de lange termijn is het belangrijk dat je op één lijn zit qua humor en intelligentie.”

Eenmaal iemand gevonden voor wie je wil gaan, is het vaak nog een klus om het leuk te houden. Een gemiddelde verliefdheid duurt slechts 18 maanden en sleur ligt altijd op de loer.

Een van de dingen die Lopez koppels adviseert, is om zo nu en dan uit hun comfortzone te stappen en leuke, ongewone dingen met elkaar te doen. Ga niet alleen maar naar de bioscoop of uit eten, maar doe ook eens iets ’geks’. „Volg bijvoorbeeld een danscursus”, stelt Lopez voor. „Iets wat een beetje ongemakkelijk voelt. Dat zorgt voor meer binding en spanning omdat je elkaar moet helpen en vertrouwen. Partners die samen iets enerverends doormaken, blijken achteraf verliefder dan stelletjes die relaxed uit eten gaan.”

Lopez benadrukt dat het belangrijk is dat je je best doet om aantrekkelijk voor elkaar te blijven en tijd voor intimiteit vrij te maken. „Dat geeft een relatie glans”, zegt hij „Hoe je het ook wendt of keert, seks is datgene wat liefdesrelaties van vriendschappen onderscheidt.”

Maar wat Lopez geliefden, of zij die op de liefde hopen, vooral wil meegeven: doe moeite voor elkaar. „Niets gaat vanzelf. Liefde kun je niet forceren, maar zonder de juiste voorwaarden zal ze ook niet spontaan opbloeien. Aandacht is uiteindelijk waarom wederzijdse verliefdheid zo magisch voelt.”

Zo houd je je relatie goed:

• Geef elkaar aandacht

• Gun elkaar privacy en vrijheid

• Probeer elkaar niet te veranderen

• Stap uit je comfortzone en doe leuke dingen samen

• Blijf aantrekkelijk voor elkaar

• Maak tijd vrij voor intimiteit

• Communiceer over wat jullie bezighoudt

• Koester speciale dagen en tradities.