Lifestyle/Culinair
215033004
Culinair

Recept van de dag: andijvie met bacon

“Weg met dat vlees, mens, gij zult grazen.” De nieuwe orde klopt hard aan de deur. “Roei uzelver uit want ge staat de dieren in de weg.” Denk je dat ik een grapje maak? Die vrije radicalen gaan echt heel ver. Die hele vlees discussie, voor een groot deel gebaseerd op verkeerde cijfers, en voorbijgaande aan iedere realiteit, hangt mij in ieder geval flink de keel uit, temeer daar ik hier al jaren vraag om echt na te denken over wanneer je vlees eet en vooral welk vlees. Maar dan wel van harte! Nietwaar? Dus bij dit gerecht beveel ik van harte een tartaartje aan. En dan gaan we nu andijvie lekker maken.

Nodig voor twee personen:

• 2 tartaartjes, van de slager, natuurlijk

• 700 gr andijvie, gesneden

• 10 gr boter

• 1 ui, gesnipperd

• zout, sap van een halve citroen

• 50 gr bacon, gesnipperd

• 1 dl crème fraîche

• 100 gr Gruyère, geraspt

Bereiding:

Zet twee liter water op. Met zout en citroensap. Als het kookt, dip je de gesneden andijvie erin. Weer aan de kook laten komen. Drie minuten. Dan de andijvie eruit scheppen en in een vergiet uitdrukken. Fruit in de boter een uitje, met heel klein gesneden bacon. Schep de andijvie erdoor, de room, laat snel inkoken, rasp er wat Gruyère over, doorscheppen, klaar. Tartaartje klaar?

Krieltjes gebakken? Geniet ervan.