Nieuws/Lifestyle
2157058
Lifestyle

Kasboek

’Spullen te groot voor tiny house’

Melanie Verheijen met partner en hond

Melanie Verheijen met partner en hond

Een bron van plezier of juist van zorg? Elke week praat een lezer over geld. Vandaag Melanie Verheijen (27) uit Winssen die kleiner en goedkoper is gaan wonen.

Melanie Verheijen met partner en hond

Melanie Verheijen met partner en hond

Netto inkomsten per maand: 3300 euro (met partner)

Vaste lasten: 1200 euro

Sparen: niets

Budget

„In het voorjaar van 2017 werd ontdekt dat ik de ziekte van Crohn heb. Van mijn medicijnen word ik snel moe. Ik zit nu in de Ziektewet en krijg een uitkering van 70 procent. Gelukkig heeft mijn man Bram een goede fulltime baan.

Voordat ik ziek werd, hadden we al besloten een zogenoemd tiny house te laten bouwen. Dat drukte afgelopen jaar op ons budget, maar achteraf gezien is die stap niet verkeerd geweest. We hebben een lening, maar die is lang niet zo hoog als de hypotheek van ons huis dat we net hebben verkocht. Dat geeft ons wat ruimte om minder te werken, meer te sparen en meer te reizen. We wonen net in ons minihuisje.”

Financiële misser

„In ons vorige huis lieten we ons meevoeren met het idee van huisje, boompje, beestje. Daar hoorde een hele nieuwe inboedel bij, van alles het duurste en grootste. Normaal gaan die spullen natuurlijk jaren mee, maar na zes jaar hebben wij alles weer verkocht. We kunnen het niet meenemen naar ons tiny house; alles is daar al ingebouwd. Alleen de kussens van de bank gebruiken we opnieuw.”

Duurste aankoop

„Ons tiny house: 40.000 euro. Als we een vaste plek krijgen, komt daar nog zo’n 10.000 euro voor de voorzieningen bij. Meteen daarna is onze auto, een Japanse 4x4, de duurste aankoop. Die kostte zo’n 8000 euro terwijl we normaal 1000 tot 1500 euro aan een auto uitgeven. Met deze 4x4 gaan we straks reizen en dan wil je iets goeds.”

Ik droom van...

„Mensen inspireren om beter over hun aankopen na te denken. We maken filmpjes waarin we laten zien hoe wij leven. We willen in ons huisje alles zoveel mogelijk elektrisch maken. Zonnepanelen zijn financieel nog niet haalbaar. In de zomer kunnen we zelfvoorzienend leven, in de winter lukt dat waarschijnlijk niet.

Een andere droom is een wereldreis maken. Dan moeten we eerst flink sparen want onze rekening is leeg. Verder hoop ik natuurlijk een baan te vinden die ik ondanks mijn ziekte goed kan volhouden.”

Ook meedoen aan deze leuke rubriek? mail naar VRIJ@telegraaf.nl