Nieuws/Lifestyle
2179884
Lifestyle

Column Epco Ongering

Boete

Onlangs werd bekend hoeveel overtredingen op het water vorig jaar zijn beboet. Het waren er ongeveer 2200. Dat vind ik bar weinig. 2200, op honderdduizenden watersporters, wat zijn we braaf.

De meeste boetes betroffen te hard varen en overtredingen die daar mee samenhangen. Zoals het niet dragen van een reddingsvest bij staand sturen, varen zonder vaarbewijs en het niet dragen van het dodemanskoord.

In totaal werd voor 360.000 euro aan boetes opgelegd. Omgerekend is dat 163 euro per bekeuring. Nog opvallender is dat ruim een derde van alle boetes (802) in Amsterdam werd opgelegd. In de hoofdstad voert de overheid namelijk al jaren een boot-ontmoedigingsbeleid. Toch blijft, zelfs in Amsterdam, de pakkans bij overtredingen op het water klein.

Of het boeteregime helpt, is dus maar de vraag. Zo ken ik een Drentse bootbouwer, die op zijn boot een feestje bouwde omdat hij net een lucratieve deal had gesloten. Rondscheurend werd hij ‘s nachts met een paar übervrolijke maten aangehouden. De waterpolitieman somde alle overtredingen op: „Geen zwemvest, te hard varen, geen dodemanskoord, dat kost je 150 euro.” Waarop de bootbouwer zei: “hier heb je 300 euro.” Tegen zijn makkers: ”Kom op, jongens, we kunnen weer een rondje.”