Nieuws/Lifestyle
2181494
Lifestyle

5X

Doe dit niet in de vaatwasser!

Twijfel jij ook regelmatig wat er nu wel of beter niet in de vaatwasser kan? Huishoudexpert Zamarra Kok vertelt je hoe het zit!

1. Hout. De houten snijplank, de houten pollepel of dat mes met houten heft kunt u beter met de hand afwassen. Hout kan kromtrekken of zelfs splijten door het hete water. Ook kunnen sommige houtsoorten vlekken op andere vaat veroorzaken.

2. Kunststof. Op de meeste kunststof artikelen staat duidelijk aangegeven of ze al dan niet vaatwasbestendig zijn. Bepaalde kunststoffen kunnen vervormen, verkleuren of zelfs scheuren onder invloed van het hete water in de vaatwasser. Daarbij droogt kunststof niet of nauwelijks zodat u het alsnog met de hand moet afdrogen.

3. Oud servies. Het antieke zondagse servies is, zeker als het gedecoreerd is, niet bestand tegen de vaatwasser. De opdruk kan vervagen en er kunnen kleine barstjes ontstaan.

4. Metalen. Als u dan toch met de hand servies aan het afwassen bent, gooi dan ook het zilveren bestek maar in het sop. Evenals koper, tin en aluminium raakt zilver aangetast door vaatwasmiddel.

5. Email. Wilt u email mooi houden, was het dan met de hand af. Email is kwetsbaar voor verkleuring.