Nieuws/Lifestyle
2182415
Lifestyle

Recept van de dag: roodlof of radicchio

Een van mijn favoriete eetschrijvers is Giorgio Locatelli. Afkomstig uit Noord-Italië en groot geworden in Londen. Zijn restaurant Locanda Locatelli behoort tot de allerbeste aldaar. Hij schreef de meesterwerken Made in Italy en Made in Sicily. Nauwkeurige studies van de lokale keuken.

Ik sprak hem ooit in zijn restaurant. Als een grapje belde hij Jamie Oliver en vroeg deze hoelang hij in Italië was geweest voor diens boek over Italiaanse keuken. „Drie weken”, antwoordde Jamie schoorvoetend. Waarop Locatelli vertelde twintig jaar bezig te zijn geweest recepten te koken en bestuderen voor zijn eerste boek. Inmiddels is Made at home uitgekomen. En het is weer een feest.

Nodig voor gezelligheid met vier personen:

4 eetl walnoten

1 krop radicchio of twee stronkjes roodlof

100 gr boter

½ glas witte wijn

300 ml slagroom

200 gr taleggio (heerlijke roodschimmelkaas)

zout, peper en olijfolie

1 verpakking gnocchi

Bereiding:

Leg de walnoten 7 minuten op een bakplaat in een oven op 180°C. Laat afkoelen. Bewaar wat blaadjes radicchio of roodlof, hak de rest grof en bak in boter met zout en peper net gaar. Schenk er de witte wijn bij, laat indampen, de room, laat borrelen, en de taleggio en laat smelten.

Kook de gnocchi, giet de saus over gnocchi en serveer met rauwe blaadjes en walnoten eroverheen. Beetje pittige olijfolie nog en wat zout en peper. Dat is echt eten!

In het glas de Baladin nazionale, licht blond. Puur Italië.