Lifestyle/Reizen
2183974
Reizen

Doen in het Groene Hart: varen over de Kaag

Het Kaageiland met de protestantse kerk uit 1873.

Het Kaageiland met de protestantse kerk uit 1873.

Het Groene Hart is vooral in het noordwesten een waterrijk gebied. Het laat zich raden dat je de schoonheid van de natuur het beste vanaf het water kunt bekijken. VRIJ maakte een rondvaart vanuit Warmond over de Kaag.

Het Kaageiland met de protestantse kerk uit 1873.

Het Kaageiland met de protestantse kerk uit 1873.

Wie het over het Groene Hart heeft, spreekt meestal over het gebied dat wordt begrensd door de Hollandse IJssel, Gouwe, Aarkanaal, RijnSchiekanaal en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Daarin vormt de Kaag een van de grootste aaneengesloten watergebieden van Nederland. Het is een wateropslaggebied met een netwerk van rietsloten en een toeristisch aantrekkelijk weidegebied.

Wij varen vanuit Warmond over de Kaag met een ’Amsterdams type’ rondvaartboot van Rederij van Hulst. Op deze zwaarbewolkte dag is het fijn dat de boot een open en een overdekt deel heeft. Voor de lokale informatie heeft de rederij grof geschut ingeschakeld, want naast schipper Sjef die in twee talen vertelt waar we zijn, vaart ook Peter Nieuwenburg mee. Hij is een oud-marineman, oud-kapitein van rederij van Hulst en oud-politieman te water.

Hij kent het gebied op zijn duimpje en weet ook het nodige te vertellen over de couleur locale, doorspekt met sappige details uit zijn politiecarrière.

Ondertussen vertelt schipper Sjef in Rudi Carrell-Duits dat we over de Warmonder Leede varen.

Er zijn in Warmond liefst zeven jachthavens. Het dorp heeft op toeristen een grote aantrekkingskracht. Aan het einde van de sloot draaien we Het Joppe op. Dit watergebied is op sommige plekken wel veertig meter diep. We varen langs de 9-holes Golfclub Kagerzoom. Opvallend is dat hier overal aanlegplekken zijn. Je kunt van hieruit varen naar Katwijk, Noordwijk, Leiden of Leiderdorp. De rederij haakt hier slim op in met arrangementen waarin golf wordt gecombineerd met eten aan boord.

Schipper Jef vertelt in twee talen waar de boot zich bevindt.

Schipper Jef vertelt in twee talen waar de boot zich bevindt.

De horizon van het Kaaggebied wordt gedomineerd door tal van molens. Ze houden de polder droog die bijna vier meter onder zeeniveau ligt. We komen onder meer langs de Broekmolen uit 1862, de Buurtermolen, de Lijkermolen en de Kagermolen (1684). De Rijnlandse Molenstichting beheert ze. Tussen de rode en groene wipmolens zit een geloofsverschil, aan de kleur kun je zien welke molenaar katholiek en wie gereformeerd is.

Recht tegenover de Kaagsociëteit zien we de ’armenkaai’, een naam met geschiedenis. Bij de Kaagsociëteit kon je de start van de zeilwedstrijden zien. Maar deze club is vrij prijzig. Dus gingen minder gefortuneerde zeilliefhebbers met een roeibootje voor de woonboten aan de overkant liggen en konden ze zo toch de start en finish zien.

We varen verder over het Zweiland (de grootste plas) door de vaargeul naar het stoombotengat en zo door naar het Norremeer, de Dieperpoel en de Ringvaart. We worden gewezen op een eiland in de Tuinder- of Kogjespolder. Vroeger was er een boerderij met een snoepwinkel waarvan vooral de zeeverkenners gebruik maakten, want de hele dag lagen daar lelievletten voor de deur. De mensen hadden er geen gas, water en licht, maar wel veertien kinderen.

Het eiland van de Unie van Watertoeristen is alleen voor de leden toegankelijk met werfgebouwde schepen; zelfgebouwde boten zijn er niet welkom. Als we de Sever aan de ene en de Kever aan de andere kant passeren, komen we bij Oud Ade. Er zijn veel groene stroken land met tussendoor mooie kreken. In de verte ligt Rijpwetering, het dorp dat vooral bekend is omdat Tour de France-winnaar Joop Zoetemelk er vandaan komt.

Grazende koeien maken het weidelandschap compleet.

Grazende koeien maken het weidelandschap compleet.

Er zijn hier veel luwe hoekjes waar boten voor anker liggen. In de jachtige buitenwereld van de Randstad is de Kaag een poel van rust. Bij Zeilvereniging De Balgerij zien we een ooievaar op een eibernest.

Dan zijn we bij Kaageiland, een luxe oord met duizend inwoners. Het is ook de plek waar Royal van Lent superjachten tot 100 meter lang bouwt. Een meter staal kostte volgens onze schipper hier 1 miljoen euro. Maar hij vervolgt dat de prijzen nu zijn gestegen tot wel 2 of 3 miljoen euro per meter.

Ook het pontje naar Kaageiland is duur. Een retourtje met de auto kost €4,50. De bekendste horecaplek op Kaageiland is ’Tante Kee’. Het restaurant is vernoemd naar de vrouw die hier vroeger dagelijks pannenkoeken at en borrels dronk. Toch werd ze 98 jaar.

Bij restaurant Het Kompas meert onze rondvaartboot af. De gasten gaan naar de biologische kaasboer of op het eiland lunchen. Wij varen terug langs molen De Kok.

In de verte ligt Sassenheim en we komen langs de eendenkooi. Deze plek werd ’s winters door de molenaar van de Laeckermolens onder water gezet. Daardoor kon je daar als eerste schaatsen en het trok eenden. Die werden gevangen en lagen twee dagen later als pekingeend bij de Chinees. Aan stuurboord passeren we het Jeneverboompje. Het Genootschap van de Jeneverboom opent elk jaar het vaarseizoen. Bij zeilwedstrijden hingen zij jeneverflessen in dit boompje. De winnaars mochten er een paar slokjes uit nemen. Dan zijn we weer terug bij ons opstappunt in de haven van Warmond.

Molens in overvloed rond de Kaag

Molens in overvloed rond de Kaag

Eeuwenoud dorp

Warmond is een eeuwenoud dorp in het Groene Hart dat amper 5000 inwoners telt. Toch is er veel te zien en vertrekken er rondvaarten naar Leiden en over de naastgelegen Kagerplassen. Vroeger was Warmond bekend vanwege de kastelen en de vele mooie bomen. Nu is er nog maar een kasteel: ’Huys te Warmont’. Bezienswaardig zijn ook de vele boerderijen en buitenplaatsen.