Nieuws/Lifestyle
2198126
Lifestyle

Filmrecensie: ’Klanken van oorsprong’ ✭✭✭✩

De indo’s gaven ons rock-’n-roll

— Wat: documentaire

— Met: Riem de Wolff, Anneke Grönloh, Liesbeth List

— Regie: Hetty Naaijkens en Retel Hemrich

The Blue Diamonds scoorden in 1960 een dikke hit met ’Ramona’.

The Blue Diamonds scoorden in 1960 een dikke hit met ’Ramona’.

The Blue Diamonds scoorden in 1960 een dikke hit met ’Ramona’.

The Blue Diamonds scoorden in 1960 een dikke hit met ’Ramona’.

Dat de indo’s, ofwel Indonesische Nederlanders hier, via bands als The Blue Diamonds en de Tielman Brothers enorm belangrijk zijn geweest voor de opkomst van de rock-’n-roll in Nederland weten we wel. Toch is die rol, uitgebreid belicht en besproken zoals in muziekdocumentaire Klanken van oorsprong, indrukwekkender dan in eerste instantie gedacht.

Belangrijk voor dit verhaal is vooral de achtergrond waartegen deze muzikale revolutie zich afspeelde. Indo’s als Riem de Wolff van The Blue Diamonds en Eddy Chatelin van de Tielman Brothers waren vrij letterlijk vluchtelingen. Nadat Indonesië zijn onafhankelijkheid had uitgeroepen, wilden ze daar af van de groep landgenoten die zich vermengd had met de Nederlandse onderdrukker. Eenmaal hier bleek er weinig begrip voor de situatie van de bannelingen en voor velen van hen werd (Amerikaanse) muziek als vanzelf een uitlaatklep, vertellen de hoofdpersonen uit deze geschiedenis. En dat zijn dus alle rockende pioniers, maar zeker ook artiesten die daarna kwamen met dezelfde gemixte roots, zoals Anneke Grönloh, Liesbeth List en Boudewijn de Groot.

Die vlucht uit Indonesië, de breuk met volk, vaderland en verleden: hoe mooi hun muzikale successen ook waren, altijd bleef die herinnering aan deze zware tijden. Blue Diamond De Wolff, die eind vorig jaar op 74-jarige leeftijd overleed, vertelt dat spelen en optreden zijn hele leven therapie bleef. Toch pijnlijk om te horen, na ruim een halve eeuw dansen op hun muziek.

Bart Wijlaars