Nieuws/Lifestyle
2215755
Lifestyle

Zomerskiën in Frankrijk

’s Ochtends de piste af en de rest van de dag hiken of mountainbiken door een adembenemend Alpenlandschap. Een zomervakantie in Tignes en Val-d’Isère betekent variatie in het kwadraat.

Het is even wennen als ik mijn koffer inpak voor een korte zomertrip naar Frankrijk. Natuurlijk worden er t-shirts en een zwembroek ingestopt. Maar de meeste ruimte wordt ingenomen door mijn skipak. Want ook in juli kun je in Tignes en Val-d’Isère heerlijk de lange latten onderdoen...

Als ik mijn vrienden vertel dat ik in juli een paar dagen afreis naar Frankrijk, slaan ze nauwelijks aan. „Oh, ben jij één van die 1,6 miljoen landgenoten die daar gaat genieten van de zon?” wordt me toegeworpen. „Ja, de zon zal ik zeker zien”, antwoord ik. En dat is maar goed ook, want skiën op 3000 meter hoogte is het ook in de zomer kouder dan je denkt. Een dik ski-jack is zeker geen overbodige luxe.

Genieten op Alpenpistes

De verbazing is vervolgens groot als ze horen dat ik ga zomerskiën. Voor veel mensen nog altijd een onbekend fenomeen. Vreemd, zeker omdat bijna een miljoen landgenoten tijdens het wintersportseizoen wel op de ski’s en snowboards staan. Maar in de maanden juli en augustus is dit nog steeds iets uitzonderlijks. Zonde, want juist in deze periode is het extra genieten geblazen op de hoge Alpenpistes.

Niet in het minst vanwege de rust op de pistes. Waar je vooral in december, januari, februari en maart vaak in de rij staat bij de liften is het er in de zomer angstig stil.

Fervente zomerskiërs zullen mij dit verhaal dan ook niet in dank afnemen, want deze ’serenade’ zal mogelijk leiden tot een run op de pistes die ook in de zomer schreeuwen om gebruikt te worden.

Toen ik in de Franse Alpen de ski’s onderbond was het wel even slikken. Als ervaren skiër ben ik niet gewend keer op keer gepasseerd te worden door andere sportievelingen op de piste. Hoe anders was dat tijdens mijn trip naar Tignes en Val-d’Isère. Keer op keer zag ik skiërs voorbij suizen met snelheden waar ik alleen van kan dromen. Al snel werd me duidelijk dat ik niets aan techniek had ingeboet, want ik had hier te maken met dé absolute kanjers van de edele skisport die hier hun zomertrainingskamp hadden opgeslagen.

Witte massa

Canadezen, Fransen, Oostenrijkers, maar ook de Nederlandse ski-elite is hier bezig. Voor hen is het zeker geen vakantie, want al om 06.45 uur in de vroege ochtend staan ze bij de lift die hen naar hogere sferen brengt. Maar anders dan tijdens een ’normale’ trip heb ik ook mijn wekker gezet om even na zessen in de ontbijtzaal van mijn hotel te verschijnen. Je moet er gewoon vroeg bij zijn, want uitslapen is er op de zomerse skivakantie niet bij. „Doe je dat wel, dan vis je namelijk achter het net, want de pistes hebben na elf uur al zoveel last van de zon dat de sneeuw te papperig wordt om er veilig te skiën. Maar om zeven uur zijn de omstandigheden perfect. Dan kun je prima uit de voeten”, zegt skileraar Jean uit Val d’Isère.

Hij heeft niets teveel gezegd. Voor €28 (dagkaart) zoef je heerlijk over de witte massa van de gletsjer van de Pissaillas, de traditionele zomerskispot van Val-d’Isère. En glijdend over de rode Moraine en de blauwe Montet denk je niet meer aan die vreselijke wekker die kwart voor zes afging.

Het voordeel van zo’n zomerskitrip is ook dat je lekker lange vakantiedagen maakt. Om 11.30 uur heb je de skidag er al op zitten, maar dan ligt er nog een volle dag met uitdagingen voor je, waarbij je kunt kiezen uit een keur van andere activiteiten. Wandelen, kanoën, quad rijden, paragliden, mountainbiken of zelfs golfen op een 18-holes baan in Tignes.

Je kunt zelfs in een immense klimhal terecht. Maar in de zomer is dit juist een plek die je wilt vermijden, omdat de groene alpenweides meer lonken voor een ferme wandeling. En als je dan toch wilt klimmen, vormen de flanken van de Grande Motte en de Pissaillas een mooiere uitdaging.

Ik ga zelf deze zomer met de caravan op vakantie. Ruimte genoeg derhalve om wat extra spullen mee te nemen. Het zal u dus niet verrassen dat de skispullen deze zomer ook meegaan en achter hetzelfde luik worden opgeborgen als de duikbril, zwemkleding en bergschoenen.

Zo kom je er

Wij vlogen in anderhalf uur met EasyJet vanaf Schiphol naar Genève. Daarna was het nog drie uur rijden met onze huurauto naar Tignes. Vliegen op Chambéry, onder meer met Transavia, kan ook. De rit met de auto duurt dan een kleine twee uur.

Smullen

Voor de smulpapen is een bezoek aan Val-d’Isère en Tignes ook een verademing. En denk niet dat u daarvoor altijd naar exquise restaurants moet gaan. Ook de hotels hebben hun keuken uitstekend op orde, zoals het authentieke familiehotel Les 5 Frères in Val-d’Isère. Vooral voor de lunch is dit een aanrader. Als u dan toch binnen bent zult u zich zeker vergapen aan de smaakvolle inrichting. In Tignes is de keuken van hotel Le Gentiana een aangename verrassing met prachtige gerechten.