Lifestyle/Op weg
222128494
Op weg

Top 5: de grootste ergernissen in het verkeer

Autorijden is helaas lang niet altijd zo ontspannen als we zouden willen. Op de weg kun je je als automobilist namelijk behoorlijk ergeren. De vijf grootste ergernissen op een rij.

Allianz Direct vroeg 1262 Nederlandse automobilisten aan welke drie dingen zij zich het meest ergeren als ze op de weg zijn. Nederlanders winden zich in de auto regelmatig op over van alles en nog wat, maar vooral aan medeweggebruikers.

Dé grootste ergernis: bumperklevers (51%). Ook vinden veel mensen de automobilisten die achter het stuur met hun smartphone bezig zijn, maar wat irritant (45%). Snelheidsduivels (30%) zorgen bovendien voor veel irritaties.

Op nummer 4 en 5 van de grootste ergernissen in het verkeer: automobilisten die afval uit het raam gooien (25%) en mensen die rechts inhalen (23%).

Uit het onderzoek is bovendien gebleken dat jongeren ongeduldiger zijn op de weg. 18 tot 34-jarigen (15%) en mensen van 31 tot 40 jaar (11%) gaven vaker aan dat files hun grootste ergernis zijn, vergeleken met mensen van 41 jaar en ouder (5%).

Afleiding

Automobilisten is niet alleen gevraagd naar hun grootste ergernissen, maar ook naar hun grootste afleiding. De helft van de automobilisten noemt andere weggebruikers een van de drie dingen die hen het meest afleidt. Na andere automobilisten volgen ‘werk aan de weg’ (34%) en ‘tegemoetkomend verkeer’ (24%).

Muziek leidt jongeren vaker af dan automobilisten van 31 jaar en ouder: voor 9% van de 18- tot 30-jarigen is muziek de nummer één afleiding, onder 31-plussers is dit 2%.