Lifestyle/Culinair
222725714
Culinair

Recept van de dag: Balinese rundertong

In een boekje met Balinese recepten kwam ik dit gerecht tegen, rundertong met nootmuskaatsaus. Nootmuskaat, ik ben op Banda geweest, het eiland waar de nootmuskaat oorspronkelijk vandaan komt. Wij noemen maar liefst twee tunnels naar Jan Pieterszoon Coen, de koelbloedige moordenaar van de gehele mannelijke bevolking daar. Ook dat was in 1621 maar die man heeft officieel altijd de status van een soort nationale held. Onbegrijpelijk. Terug naar Bali.

Nodig:

•1 rundertong van 600 gr

•2 ½ liter water

•3 kopjes runderbouillon

•4 eetl ketjap manis

•2 eetl dunne sojasaus (kikkoman-achtig)

•¾ theel gemalen witte peper

•¼ theel vers gemalen nootmuskaat

•rasp van een limoen

•3 eetl gedroogde uitjes

•3 aardappelen geschild en blokjes van 2 ½ centimeter

Bereiding:

Breng het water aan de kook en leg er de rundertong in. Opnieuw aan de kook brengen en een uur laten sudderen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en haal het vel van de tong met een scherp mesje. Snij de tong in gelijke repen en leg ze in een hapjespan. Voeg hier runderbouillon aan toe, de ketjap manis en de dunne sojasaus, peper, nootmuskaat, limoenrasp en een beetje sap en de gebakken sjalotten. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Dan voeg je de aardappelen toe en laat je het gerecht sudderen tot die gaar zijn. Nog wat extra gebakken sjalotten en zó heerlijk eten.