Nieuws/Lifestyle
2227994
Lifestyle

Filmrecensie: ’On Chesil Beach’ ✭✭✭

Ongemakkelijke huwelijksnacht

— Wat: film, romantisch drama

— Regie: Dominic Cooke

— Met: Saoirse Ronan, Billy Howle, Emily Watson

Saoirse Ronan schittert in ’On Chesil Beach’.

Saoirse Ronan schittert in ’On Chesil Beach’.

Haar lichtblauwe zomerjurk steekt onschuldig af bij het dieprode sprei van het hotelbed waarin ’het’ straks moet gaan gebeuren. Want na hun bruiloft wacht de maagdelijke Edward (Billy Howle) en zijn kersverse echtgenote Florence (Saoirse Ronan) in On Chesil Beach de huwelijksnacht.

Saoirse Ronan schittert in ’On Chesil Beach’.

Saoirse Ronan schittert in ’On Chesil Beach’.

Een beladen gebeurtenis, zeker voor een koppel dat nog nooit verder heeft durven gaan dan een warme omhelzing, verstrengelde handen en een gestolen kus. Gevolg van de tijdgeest begin jaren 60, kort voor de seksuele revolutie. Maar ook van hun bekrompen, oer-Britse opvoeding op dat punt.

On Chesil Beach is een bewerking van een korte roman van Ian McEwan en in de verfilming ervan wekken de onhandige fysieke toenaderingspogingen van het jonge paar ook bij de kijker een gevoel van ongemak op.

Net als in het boek, grijpt debuterend speelfilmregisseur daarbij elke aarzeling aan om terug te gaan in de tijd. Hun jeugd, hun achtergrond, hun eerste ontmoeting en het opbloeien van hun relatie worden gevangen in soms wel heel romantische plaatjes. Die in de koude douche van het huwelijksbed ontkracht worden.

Waar de regisseur minder goed in slaagt, is om van die verschillende elementen een soepel lopend geheel te smeden. Ook niet wanneer het verhaal grote tijdsprongen maakt en de hoofdpersonen met neprimpels en een grijze pruik op hun gedeelde verleden overzien. En vervolgens door melancholie worden bevangen: want het had immers zo mooi kunnen zijn.