Nieuws/Lifestyle
2239388
Lifestyle

In 60 jaar veel verbeterd voor lange mensen

ROTTERDAM - Het leven van lange mensen is de afgelopen decennia op flink wat punten verbeterd, maar een aantal problemen bestaat nog steeds. Dat zegt Rob Leurs-Kout, penningmeester bij de Klub van Lange Mensen en zelf 2,11 meter. Samen met tientallen andere leden viert hij zaterdag dat de Klub van Lange Mensen zestig jaar geleden werd opgericht. Het gezelschap telt ongeveer 3000 leden.

Was er in de jaren tachtig maar één kledingzaak voor lange dames, inmiddels kunnen zowel vrouwen als mannen op veel plekken voor passende kleren terecht. Dat geldt ook voor tal van andere zaken, zoals meubels, sanitair en autostoelen, zeg Leurs-Kout die zelf sinds 1982 bij de organisatie zit. „Bijna alles is tegenwoordig in lengte aan te passen.”

Kleine stoelen in vliegtuigen en het openbaar vervoer vormen echter een probleem, zegt hij. Het gezelschap liet een paar jaar geleden door een student een gemakkelijke verstelbare vliegtuigstoel ontwerpen, in de hoop dat vliegtuigmaatschappijen die zouden overnemen, maar daar was weinig interesse voor. Leurs: „Het clubblad gaat daarom nog elke maand naar Schiphol en andere vluchthavens.”

Naast dat de club de problemen van lange mensen onder de aandacht brengt van allerlei organisaties en politici, organiseert de Klub ook bijeenkomsten, zodat lange mensen elkaar leren kennen en ervaringen kunnen uitwisselen. „Een enkeling hoopt hier een lange levenspartner te vinden”, zegt Leurs-Kout. De Klub heeft ook veel gezinnen als lid.

Onder lange mensen worden mannen van 1,90 meter en vrouwen vanaf 1,80 meter verstaan. In Nederland gaat het om 800.000 personen.

De Klub van Lange Mensen werd in 1958 opgericht door de inmiddels overleden Amsterdammer Albert Johan Kramer. Hij was zelf 2,40 meter.