Nieuws/Lifestyle
2241431
Lifestyle

5X

Dit moet je doen tegen stofallergie

Een stofallergie vraagt om maatregelen in huis én bed. Gelukkig weet onze huishoudexpert Zamarra Kok wat te doen.

1. In feite bent u niet allergisch voor het stof zelf, maar voor de allergenen die erin zitten. Dit zijn de schimmels, eiwitten, overblijfselen van insecten, mijten, huidschilfers en haren van huisdieren. Regelmatig goed schoonmaken kan de klachten beperken.

2. Kijk bij het kopen van een stofzuiger op het energielabel naar de uitstootklasse. Stofzuigers met stofuitstootklasse A zijn uitermate geschikt voor mensen met een stofallergie. Zo’n stofzuiger is voorzien van een HEPA-filter dat allergenen tegenhoudt. En: hoe groter de zuigkracht van de stofzuiger, hoe beter.

3. Wist u dat er tot een half uur na het stofzuigen stofdeeltjes kunnen ronddwarrelen? Het helpt om tijdens en na het stofzuigen de ramen open te zetten. Vervang of reinig de stofzak of stofopvangbak van de stofzuiger regelmatig, net als het filter. Laat dit eventueel door iemand anders doen.

4. Met een plumeau of stofdoek verplaatst u vooral stof. Gebruik liever een vochtige microvezeldoek. Voorwerpen die geen vocht verdragen kunt u afnemen met een droge microvezeldoek.

5. Verschoon wekelijks uw beddengoed en kies een wasprogramma van 60 graden.