Nieuws/Lifestyle
2241439
Lifestyle

Goede smaak in overvloed

Wat koop je voor… € 10.000?

Je wilt een ruime gezinsauto, maar wel eentje met stijl. Red je dat voor tien mille? Jawel hoor!

Occasionselectie

Mercedes B-Klasse (2005-2011)

Uiteraard is dit model heerlijk ruim, zoals dat in deze klasse hoort. Toch is de bagageruimte (544 liter) de minst grote van de modellen op deze pagina. Typisch Mercedes zijn het rijcomfort, de rust en klasse die de B-Klasse uitstraalt. Er staan de nodige exemplaren te koop, zoals de zwarte B180 (2009, 87.000 km) die voor € 9.995 wordt aangeboden door een autobedrijf in Mill.

Peugeot 5008 (2009-2017)

De 5008 scoort punten op variabiliteit in het interieur. Vooral als zevenzitter is een complete stoelendans mogelijk. De binnenruimte is gigantisch, met maar liefst 680 liter bagageruimte achter de reguliere achterbank.Via gaspedaal.nl vinden we bij de Peugeot-dealer in Emmeloord een keurige blauwe 5-persoons 1.6 VTi (2010, 93.000 km), voor € 9.950. Die instapmotor is wat ondermaats, vooral als de MPV vol passagiers en bagage zit.

Renault Grand Scénic (2009-2016)

De Scénic is een bekende verschijning. Wie extra ruimte wenst, kiest voor het 22 centimeter langere, zevenzits exemplaar dat als Grand Scénic bekend staat. Liefst 645 liter bagageruimte (zonder dat je de tweede zitrij gebruikt) is natuurlijk geweldig. De Scénic rijdt redelijk comfortabel. Bij de Renault-dealer in Purmerend wordt voor € 9.950 een zwarte ‘Dynamique’-uitvoering aangeboden (2011, 104.000 km).

OORDEEL VAN DE WEGENWACHT

Mercedes B-Klasse

Van de B-Klasse zijn diverse storingen bekend, die in vrijwel alle gevallen ter plekke door de Wegenwacht kunnen worden opgelost. Bekend is een combinatie van storingen die verwijst naar de achterklep. In dat geval is er sprake van waterlekkage via de ruitensproeier. Puur mechanisch wil er weleens een aandrijfas breken. Dat is een kostbare reparatie.

Peugeot 5008

De benzinemotoren kunnen last hebben van een kapotte bobine op één van de cilinders. Mits er aan zo’n bobine valt te komen, is dit zo opgelost. Het euvel kan echter terugkeren bij de overige drie exemplaren. De 1.6-liter benzineversies hebben een elektrisch bekrachtigde waterpomp. Als die niet werkt, kan de motor heet lopen, met grote gevolgen.

Renault (Grand) Scénic

Kapotte individuele bobines komen ook bij Renault regelmatig voor. Voor de elektrische handrem die niet los wil bestaat een noodgreep. Elektronica speelt ook nog weleens op. Een zekering wisselen is al zoveel werk dat daarvoor de Wegenwacht moet komen. Een draadboom die doorslijt op de versnellingsbak, maakt dat de auto niet meer verder wil.

Ons advies

We neigen naar de Mercedes, maar zullen de echte francofielen niet tegenhouden bij hun keuze voor de Renault of Peugeot.