Lifestyle/Reizen
2246427
Reizen

Spannende jacht

Doen: duiken op Bonaire

De vangst wordt opgeborgen in een plastic koker, de zogeheten ’zoo keeper’.

De vangst wordt opgeborgen in een plastic koker, de zogeheten ’zoo keeper’.

Koraalduivels zijn prachtige vissen, maar vormen een ware plaag voor het onderwaterleven op Bonaire. Toeristen worden daarom aangemoedigd op een spannende jacht te gaan. VRIJ nam een gevaarlijke duik.

De vangst wordt opgeborgen in een plastic koker, de zogeheten ’zoo keeper’.

De vangst wordt opgeborgen in een plastic koker, de zogeheten ’zoo keeper’.

Pang! In één keer raak. Aan mijn harpoen rijg ik een plastic oefen-koraalduivel. Het is de voorbereiding voor het echte werk. Als we straks een levende koraalduivel tegenkomen met zijn giftige stekels, moet ik natuurlijk wel raak schieten. Daarom leer ik nu op het vasteland alvast met mijn wapen omgaan.

Het is een soort combinatie van een harpoen, speer en papierprikker die ik in mijn handen heb. Bij het loslaten van de gespannen veer van het wapen, schieten er drie scherpe punten een klein stukje vooruit. Een klein stukje maar, want het kwetsbare koraal mag niet geraakt worden als je mis schiet.

Rondom Bonaire is de koraalduivel een enorme plaag, zoals in veel warme wateren rond Noord- en Zuid-Amerika. De vissen, die hier lionfish genoemd worden, komen er oorspronkelijk helemaal niet voor. Ze zijn vermoedelijk door menselijk toedoen in deze wateren beland.

Omdat de roofvissen hier vrijwel geen natuurlijke vijanden hebben en zich razendsnel voortplanten – een vrouwtje kan twee miljoen eitjes per jaar leggen – zijn ze in ’no time’ een grote bedreiging voor het onderwaterleven geworden. Op sommige plekken is de overige vispopulatie met zelfs negentig procent afgenomen, het rif wordt zo helemaal doodgevreten.

Wetenschappers breken zich het hoofd over de juiste oplossing. Helemaal uitroeien gaat niet meer lukken, maar de vis verdrijven uit de belangrijke koraalriffen lukt enigszins. Iedereen draagt een steentje bij. Lokale restaurants zetten de smakelijke, maar prijzige vis zo veel mogelijk op de kaart zodat vissers aangemoedigd worden op ze te jagen. En ook de vele duiktoeristen kunnen dus helpen.

Een probleempje: de vissen zitten diep en laten zich niet makkelijk vangen. Met een team van vijf duikers, onder wie instructeur Jurgen Pfalz, gaan we eerst het Bonairiaanse rif voor duikschool VIP Diving schoonvegen.

Terwijl ik me aan het prachtige koraal vergaap, blijkt mijn ’buddy’ (duiken doe je altijd in koppels) een beter jachtinstinct te hebben. Hij maakt het afgesproken gebaar waarmee hij vertelt een lionfish te hebben gezien. Hij zakt langzaam af en wacht zijn kans af. Op het juiste moment prikt hij de lionfish schijnbaar moeiteloos aan zijn speer. Instructeur Jurgen doet het beest in een speciale koker zodat de naspartelende vis ons niet meer kan raken met zijn giftige stekels.

De koraalduivel, een gevaarlijke roofvis én delicatesse.

De koraalduivel, een gevaarlijke roofvis én delicatesse.

Mijn kans krijgt ik op duik nummer twee, nog dezelfde middag. We gaan naar beneden vlakbij het zuidelijkste punt van het eiland, waar je zoutvlaktes en wat flamingo’s aantreft, onder water is er prachtig koraal. Op 25 meter diepte spot ik een koraalduivel. Ik zak af en schiet. Raak! Het beest blijft spartelen, totdat instructeur Jurgen het genadeschot lost.

Tevreden met de oogst, willen we verder zwemmen, maar een tweeënhalf meter grote groene murene blijkt het bloed van de vangst te hebben geroken. De zee-aal, die er bekend om staat wel eens een hapje van een duiker te nemen, blijft ons twintig minuten lang als een dolle achtervolgen. Uiteindelijk gaan we naar boven, wat de murene gelukkig niet durft.

Als de giftige stekels er eenmaal zijn afgeknipt, gaat de koraalduivel op het vakantieadres in de pan. Sommige zijn wel een halve meter groot, maar de filets van deze vangst zijn niet meer dan vier vissticks groot. Toch wordt de vangst met heel veel trots geserveerd. Uiteraard niet omdat ik me zo’n stoere jager voel, maar vooral omdat het zo goed is voor de natuur natuurlijk. Dat snapt u.

Duikschool

Omdat de koraalduivels rondom Bonaire wat dieper zitten, is het daar handig om een vervolgopleiding voor duiken te hebben gedaan (bijv Padi Advanced Open Water Diver) waarmee je dieper leert duiken.

Ook duiken met verrijkte lucht is aan te raden voor een langere duik met meer kans op koraalduivels. Op Bonaire bij duikschool VIP Diving worden de lessen aangeboden als toevoeging voor de PADI-opleiding en na afloop krijg je dan ook een pasje waarop staat dat je gelicenseerd koraalduivel-jager bent.

Zo kom je er

KLM vliegt in iets meer dan 12 uur naar Bonaire, inclusief tussenlanding op Aruba. Het is er zes uur vroeger en je betaalt er met de Amerikaanse dollar. klm.nl