Lifestyle/Reizen
2246879
Reizen

Hotel van de week: Kruisherenhotel, Maastricht

Meer hemel dan aarde

Een goed hotelbed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een uniek, opvallend of bijzonder hotel tot Hotel van de week. Deze week: het Kruisherenhotel in Maastricht.

Vrijwel iedereen die het Kruisherenhotel in Maastricht binnenkomt, blijft na een paar stappen staan om met open mond omhoog te kijken. Wat een monumentaal gebouw, wat een hoogte!

We zijn in het enige 5-sterrenhotel in Limburg. Parel in de Oostwegel Collection, het horeca-imperium van Camille Oostwegel, boegbeeld van Limburgse gastvrijheid.

Voordat we inchecken, lopen we door de kerk. Het zonlicht wordt gefilterd door reusachtige glas-in-loodramen. Als vanzelf praten we zachtjes, misschien ook wel omdat we onder de indruk zijn van de imposante glazen wijnbar op de plek waar voorheen het altaar stond. Waar eeuwenlang werd gezongen, klinken nu jazzy deuntjes. Rood pluchen meubilair nodigt uit tot lange gesprekken bij volle glazen.

Boven ons, in het schip van de kerk, zweeft het Kruisherenrestaurant. Als ufo’s dansen moderne lichtobjecten boven chique gedekte tafels. ’s Ochtends wordt hier ook het ontbijt geserveerd, een zeer overvloedig buffet. Voor de inrichting tekenden beroemde ontwerpers als Le Corbusier, Ingo Maurer en Philip Starck.

We volgen receptiemedewerker Tino in de lift naar onze kamer, een van de zestig in het aangebouwde voormalige Kruisherenklooster uit de vijftiende eeuw. Oostwegel toverde de vervallen kerk en klooster in 2005 na een restauratie van vijf jaar om tot designhotel. Kroon op het werk: de prestigieuze Dutch Hotel Award 2017.

In de lange gangen heerst nog steeds de gewijde sfeer. De kamer? Zeer comfortabel. Het bed is groot, de bank zacht, de badkamer ruim en het toilet apart. Het plafond is hoog, met grote oude balken. Uitzicht op de historische binnenplaats maakt het kloostergevoel compleet. In de stille nacht hebben we geslapen als een monnik.

In ’t kort

Interieur

Design en kunst in monumentale, voormalige kerk en klooster. Bijzondere entree: je wordt in een grote metalen koperkleurige tunnel als het ware naar binnen gezogen.

Ligging

Hartje historisch Maastricht. Rechts-links-rechts en je staat op het Vrijthof.

Service

Valet-parking. Personeel per WhatsApp 24/7 bereikbaar voor vragen.

Praktisch

Vanaf €185 per nacht.

Meer info: kruisherenhotel.nl