Nieuws/Lifestyle
2256440
Lifestyle

Toen

Lezers blikken terug: slappe lach om De Mounties

Mounties Piet Bambergen (links) en René van Vooren lieten Nederland dubbel liggen van het lachen.

Mounties Piet Bambergen (links) en René van Vooren lieten Nederland dubbel liggen van het lachen.

Alles was heus niet beter in de jaren 60, 70 en 80, maar misschien wel veel leuker! In deze rubriek halen we bijzondere herinneringen op. Vandaag: wie genoot er niet van De Mounties?

Mounties Piet Bambergen (links) en René van Vooren lieten Nederland dubbel liggen van het lachen.

Mounties Piet Bambergen (links) en René van Vooren lieten Nederland dubbel liggen van het lachen.

De humor léék heel simpel. Maar om daar toch jaar in, jaar uit theaterzalen mee te vullen en hoge kijkcijfers te scoren; dat is een kunst op zich. De Mounties kregen het decennialang voor elkaar.

Zoals lezeres Patricia Antuzzi schrijft: „Ik kreeg elke keer de slappe lach van de quizscène waarin deelnemer Piet tegen quizmaster René zegt: „Mijnheer Van Vooren met je grote oren.” Achteraf denk ik wel: oh mijn hemel, wat zegt dit over mij!?”

Net zoals Patricia dacht ik bij het horen van de naam De Mounties gelijk aan het duo Piet Bambergen en René van Vooren, inmiddels beiden overleden. Met de hele familie op de bank keken wij naar hun komische televisieshows, met René als geniale aangever en Piet als de goedlachse afmaker.

Ik was dan ook verbaasd toen ik las dat De Mounties eerst een heel andere samenstelling kenden. Want al in 1946 traden Ab Smit en Chris Houthuizen onder deze naam op. Later waren er wisselende samenstellingen, met Pieter van Bambergen – later dus bekend als Piet Bambergen – als centrale spil. Bambergen was oorspronkelijk trouwens diamantbewerker!

Twee keer werkte hij een periode samen met de talentvolle gitarist Jan Plevier. Deze combinatie zorgde ook voor de nationale doorbraak: op 10 september 1961 in De Rudi Carrell-show, met een optreden als twee loodgieters. Plevier kwam helaas heel dramatisch aan zijn einde. In verband met een hartaanval op jonge leeftijd was hij op doktersadvies al een keer gestopt. Toen hij terugkeerde, onder andere in verband met een televisieshow bij de Vara, kreeg hij een hartaanval tijdens het spelen van een inbreker die via een luchtballon ontsnapte en viel vervolgens naar beneden.

In 1966 vond Bambergen een nieuwe partner in René van Vooren. Samen maakten zij jarenlang De Mounties Show, een succesvol programma met liedjes en sketches: vaste gast was Joke Bruijs. Later volgden een revue en kluchten zoals Drie in de pan en Lief zijn voor elkaar.

Lezers stuurden een heleboel lievelingsmomenten op waarom zij ook nu nog, decennia later, hartelijk kunnen lachen (veel is terug te vinden op YouTube). De sketch met Joop Doderer op de camping wordt meermalen genoemd. Rijna Kerkhof schrijft: „Joop Doderer is de kampleider, die alles drie keer zegt. Kantine, kantine, kantine. Waarop Piet reageert met de opmerking ’Oh, zijn er drie kantines?’ Doderer krijgt de slappe lach en komt er niet meer uit.” En Rijna ook niet.

Manuella Lodewijks is via internet op zoek naar het fragment waarin Piet een Italiaanse vrouw en René haar echtgenoot speelt. Ze zingen elkaar toe in een aria. Wie kan Manuella helpen aan dit ’onvervalste jeugdsentiment’?