Nieuws/Lifestyle
2257021
Lifestyle

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt lezersvraag

Help, mijn kat is veel te dik!

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt elke week een lezersvraag. Deze week: „Een van onze drie katten is in 2015 ’aan komen lopen’. Ze was toen vermoedelijk 6 weken oud en woog maar 800 gram, maar nu is ze de dikste! Daar maak ik mij zorgen over. Ze krijgt evenveel als de andere katten.”

Piet Hellemans: „Als katten als kitten ondervoed zijn geweest of honger hebben gehad dan kunnen ze ’baknijd’ ontwikkelen en hebben ze geen rem meer op hun voedselbehoefte en –inname. Als ze veel of onbeperkt worden gevoerd, dan zullen ze te dik worden, waardoor andere kwalen ontstaan. Suikerziekte, blaasproblemen, artrose, benauwdheid, hartproblemen en vacht- en huidproblemen zijn bij katten vaak het gevolg van zwaarlijvigheid.

Een dikke kat is niet schattig, maar staat bloot aan een serieus gezondheidsrisico. Deze dieren moeten dan ook beperkt worden gevoerd. Bij meerdere katten in een huis betekent dit meestal dat het baasje als een politieagent tussen de voerbakjes moet staan zodat de juiste kat het juiste bakje leeg eet.

Er zijn ook bakjes te koop die op een chip reageren, waardoor alleen de juiste kat eruit kan eten.”

Vragen aan Piet? Mail dierenvriend@telegraaf.nl

Wie weet leest u het antwoord hier terug.