Nieuws/Lifestyle
2270163
Lifestyle

Column Epco Ongering

Bovenmenselijk

Een twaalfjarig jongetje dat in een Optimist het Kanaal oversteekt. Tegenwoordig kijk ik nergens meer van op. Sinds zeilmeisje Laura Dekker, inmiddels zeilbabe, op veertienjarige leeftijd vertrok voor een zeiltocht rond de wereld, zijn records op het water steeds extremer geworden.

Destijds vroeg een columnist zich al af of er in de toekomst misschien een fanatieke vader zijn kind in een Maxi Cosy van het strand af zou duwen om een nieuw record voor de jongste oversteek te vestigen? Nu heeft een vader zijn twaalfjarige zoon begeleid tijdens een zeiltocht over honderd kilometer. Tom Goron zeilde van het eiland Wight naar de Franse havenstad Cherbourg. Uit ervaring weet ik dat in een klein zeilbootje het Kanaal oversteken geen sinecure is. De golven en de stroming zijn fors en nog gevaarlijker is het scheepvaartverkeer, dat met twintig knopen voorbij dendert

Hoe heeft Tom uit Saint-Malo deze oversteek gered? Een Optimist is 2.30 m lang, heeft een rompsnelheid van 3,7 knopen, ofwel 6,8 km/u. Je hebt misschien wat stroom mee, je kunt af en toe van een golf af surfen, maar Tom had een gemiddelde snelheid van 7,1 km/u en dat 14 uur en 20 minuten lang. Een bovenmenselijke prestatie.