Lifestyle/Reizen
2281173
Reizen

VRIJ op Schiphol: Uit & Thuis

’Engelsen zijn wat beleefder dan Nederlanders’

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming. Deze week vertrekken Hannah van Soelen en Hugh Bennett naar het Engelse Cambridge en komt Juliette Arts net terug uit Frankrijk.

’Naar de pub waar Hugh altijd kerst viert’

Wie: Hannah van Soelen (31) en Hugh Bennett (28)

Naar: Cambridge, Engeland

Accommodatie: bij (schoon)moeder

Tijd: 4 dagen

Reden: familiebezoek

„Hugh komt uit Engeland, maar woont en werkt al bijna drie jaar in Nederland. Wij kennen elkaar nu een halfjaar. In het voorjaar was zijn moeder in Nederland, toen heb ik haar voor het eerst ontmoet. Ze geeft binnenkort een groot feest voor haar verjaardag. Het leek me best spannend om dan pas voor het eerst naar haar te gaan en meteen al die nieuwe mensen te ontmoeten. Vandaar dat we nu vast een paar dagen gaan, zodat ik weet waar ze woont en we even met z’n drieën zijn.

Hugh wil me graag de stad laten zien waar hij is opgegroeid en ik kan vast wat vrienden van hem leren kennen. We gaan sowieso naar de pub waar hij met familie en vrienden altijd kerst viert. Verder gaan we lekker rondlopen en -kijken, naar plekken toe die belangrijk voor hem zijn, en wat bezienswaardigheden bezoeken.

Ik heb zelf een jaar in Nottingham gestudeerd, een heel andere stad dan Cambridge. Ik ken dus een beetje de Engelse cultuur. De Engelsen zijn wat beleefder dan Nederlanders; wij zijn toch vaak best wel direct. Het is niet onze eerste vakantie samen. We zijn al naar Curaçao geweest toen we elkaar twee maanden kenden en voor mijn verjaardag zijn we onlangs een paar dagen naar Sicilië gegaan.”

’De ALS-wereld voelt als een grote familie’

Wie: Juliette Arts (48)

Terug uit: Frankrijk

Accommodatie: gîte in Monieux

Tijd: 8 dagen

Reden: geld ophalen voor ALS

”Ik ben net in Frankrijk geweest om de Mont Ventoux te beklimmen voor de Tour du ALS. Mijn vader kreeg in 2011 de diagnose ALS en is twee jaar geleden aan de ziekte overleden. Het is hard nodig om geld in te zamelen voor de strijd tegen ALS, dus daar draag ik graag een steentje aan bij. Als fotograaf heb ik het initiatief genomen voor het fotoboek Als ALS in beeld komt met portretten van mensen die leven met de ongeneeslijke ziekte. De opbrengst van het boek ging naar de Stichting ALS Nederland. En nu ben ik dus voor de tweede keer naar de top van de Mont Ventoux gewandeld.

Mensen zeiden vorig jaar, toen ik voor het eerst ging, tegen me: ’Het is magisch’. Maar ik vond het vooral heel zwaar. Toen ik boven was, zei ik: ’Dit doe ik nooit meer’. Maar de wens om geld in te zamelen, heeft toch gewonnen. De ALS-wereld voelt als een grote familie, daardoor wil je dit met elkaar doen. De inschrijving, reis en verblijf betaal je zelf. Daarnaast laat je je sponsoren. Ik heb dit keer ruim 2400 euro opgehaald.

De afgelopen maanden heb ik flink getraind, vooral door veel in Nederland te wandelen. Mijn man was dit jaar mee om mij te supporten. Volgend jaar loopt hij mee. Dan gaan we samen zelfs twee weken die kant op.”