Nieuws/Lifestyle
2288236
Lifestyle

Het kasboek

Salaris van ondernemer met eigen adviesbureau

Een bron van plezier of juist van zorg? Elke week praat een lezer over geld. Vandaag Fauzia Mahomed Radja (34) uit Rotterdam, die relatief minder geld uitgeeft nu ze meer te besteden heeft.

Inkomen (netto) per maand: 3500 euro (gemiddeld)

Vaste lasten: 1500 euro

Sparen: 750-1000 euro

Budget

„Ik was in loondienst voordat ik zeven jaar geleden mijn adviesbureau opzette. Ik wilde iets anders en had mezelf een jaar de tijd gegeven. Ik leefde die eerste tijd van mijn buffer, dus ik heb echt een periode zuinig aan moeten doen. Moeilijk vond ik dat niet. Ik ging bewuster boodschappen doen, ik kocht geen kleding meer, ging minder uit eten en deed mijn personal trainer de deur uit. Minder reizen was het moeilijkste, dat is echt mijn lust en leven. Maar ik zag het als een investering. Ik woon ook bewust al tien jaar in hetzelfde huis, waardoor ik een lage hypotheek heb. Ik kan tegenwoordig wel zes keer per jaar op reis, ook door de combinatie met mijn werk.”

Financiële misser

„Ik had mijn zinnen gezet op een Mini Cooper, maar mijn budget was niet zo groot. Gelukkig vond ik er eentje tweedehands voor 12.500 euro. Al na een paar jaar bleken er allerlei gebreken te zijn. Uiteindelijk heb ik de auto verkocht en kreeg ik er nog maar 4000 euro voor terug. Dat was pijnlijk. Ik dacht toen: ik ga nooit meer een auto kopen. Nu lease ik. Overigens wel weer een Mini Cooper.”

Duurste aankoop

„Dat waren zeker mijn bruiloft en de huwelijksreis. We houden allebei heel veel van reizen en zijn na ons trouwen vijf weken op pad gegaan, naar Dubai en Zuid-Afrika. We zijn allebei drukke ondernemers en een lange reis maken, is voor ons echt de ultieme manier van ontspannen.”

Ik droom van...

„Meer reizen! Ik ben nu aan het bekijken of ik meer in het buitenland kan gaan werken. Het lijkt me heel fijn om de helft van het jaar ondernemers in andere landen te helpen en ook een bijdrage te leveren aan maatschappelijke projecten. Ik heb al 43 landen gezien, maar mijn lijst is nog steeds lang. Zo wil ik een tijd in Azië verblijven. Ik wil ook verder ontspullen. Vroeger kocht ik elk jaar een nieuwe designtas, nu denk ik: als de tas goed is, waarom zou ik dan een andere kopen? Ik verdien meer dan ooit, maar de gedachte dat ik bepaalde dingen kan kopen, is al bevredigend genoeg.”

Meedoen? Mail naar VRIJ@telegraaf.nl