Nieuws/Lifestyle
2289375
Lifestyle

Recept van de dag: abrikozentoetje

Meneer Sloof, hoofdstedelijk culinair adviseur, bracht een bezoek aan de set op het Stadionplein waar ik met een stel jongens van Het Amsterdamse Proeflokaal aan het filmen was. De grote ofyr gloeide, we klooiden wat aan met vlees en vis op de rand en opeens gooide Sloof een hand kruiden op het vuur. Daar zat ook lavendel in naast een ruime portie oregano en tijm.

Het hele plein geurde opeens naar iets heel anders dan waar Amsterdam meestal naar ruikt. Hij liet een hele bak van die geurkruiden achter en vertrok om elders zijn goede werken te doen. Ik liet mijn hand een paar keer door de kruiden gaan, en gooide er af en toe wat van op vuur.

Nodig voor 2 gelukkige personen:

• 6 abrikozen, doorgesneden, pit er uit

• 1 eetl boter

• 1 eetl honing (of 1 eetl citroensiroop)

• 1 theel rasp van citroen

• ½ theel vers geplukte lavendelbloempjes, losgemaakt

• 6 eetl uitgelekte dikke yoghurt

Bereiding:

’s Avonds wilde ik een abrikoosje eten. En toen begon het, die geur hing nog om me heen. Ik haalde de kruidenmix die nog over was uit de auto.

De abrikozen halveren. De pitten eruit halen. De boter in een pannetje warm laten worden, de abrikozen daarin rondom braden. De boter mag nooit branden, de abrikozen karamelliseren vanzelf een beetje op de bodem van de pan. Na acht minuten giet je wat van de citroensiroop, of wat honing met citroenrasp over de abrikozen. Laat er heel zachtjes wat lavendel over regenen. Leg de abrikozen op een schotel en geef er wat dikke, liefst uitgelekte, yoghurt bij. Druppel nog wat honing erover. Het zal even heel stil worden aan tafel. Terwijl de zomer glimlacht.