Nieuws/Lifestyle
2294617
Lifestyle

Column

Verbeter de wereld door te ’ploggen’!

Ik word treurig van de schildpad met een rietje in zijn neus, verdrietig van een aangespoelde walvis met enkele vierkante meters plastic in zijn buik, boos om het zeepaardje dat wereldberoemd werd doordat hij zich aan een wattenstaafje had vastgeklampt.

Bovenal raak ik geïrriteerd door al het plastic dat bij ons thuis in de vuilnisbak verdwijnt. Een betere wereld begint bij jezelf, dus koop ik wattenstaafjes van hout en haal het niet meer in mijn hoofd een ballon op te laten. Ik neem eigen tassen mee naar de supermarkt, vul op het werk mijn mok bij het koffieapparaat, laat vaker de auto staan, douche korter, scheid mijn afval en koop zo vaak mogelijk eten zonder verpakking. Maar onze afvalberg is nog altijd geen bergje.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen en bedrijven die de duurzaamheid beter begrijpen. De prachtigste initiatieven vliegen ons om de oren. Wat te denken van de leasespijkerbroek die bij slijtage kan worden ingeleverd en weer wordt gerecycled tot nieuwe leasebroek? In diverse steden kun je als bedrijfsuitje naar plastic vissen. In boten gemaakt van de vangst. Ook duurt het niet lang meer voordat de eerste eetbare rietjes op de markt komen.

 Bekijk ook: 

 Naakte waarheid 

Hoewel ik minder enthousiast van herbruikbaar maandverband en wasbare wattenschijfjes word, maakt mijn hart een sprongetje bij de paddenstoelenbitterbal waarvan de oesterzwammen zijn gekweekt op koffiedrab van de horeca.

Hoe leuk was het dat de schaatsers deze winter tijdens het NK medailles om de nek kregen die van oude mobieltjes waren gemaakt? En neem de vuilnisman die recycleman werd, ook zo geweldig.

Hij maakte de carrièreswitch omdat hij niet kon verkroppen dat al die leuke, afgedankte spullen in de verbrandingsovens terecht zouden komen.

Inmiddels geven hij en zijn medewerkers voorlichting op scholen en maken ze jongeren al vuilprikkend bewust van de waarde van afval.

Volgend weekeinde is er weer een plogging weekeinde. Bij deze uit Zweden overgewaaide rage ruimen wereldverbeteraars tijdens een rondje hardlopen de rotzooi in parken op. Ploggen, een samenvoeging van joggen en plocka, dat in het Zweeds oprapen betekent, is goed voor het milieu en effectief vanwege de squats die je tijdens het oprapen maakt. Ik ben een doorgewinterde hardloper, draag graag mijn steentje bij en een paar squats kunnen geen kwaad.

Maar wederom moet de wereld het van mij niet hebben: in plaats van te ploggen vlieg ik naar mijn vakantiebestemming. Over vervuilen gesproken.

Chef VRIJ Babette Wieringa belicht elke week de wereld van lifestyle. Volg haar op Instagram en Pinterest: @babettewieringa

[email protected]