Nieuws/Lifestyle
2298230
Lifestyle

Felix met smaak

Ja, u!

Een paar dagen geleden heb ik op het Stadionplein in Amsterdam staan koken met jongelui die een kookopleiding volgen in Het Proeflokaal Amsterdam.

Waar? Waar de Febo was als je Amsterdam binnenreed. Ja, daar! Met het Olympisch Stadion op de achtergrond. Badend in het zonlicht, heerlijk, dat nieuwe tropische klimaat. Elke week verschijnt er zo’n filmpje op de website van de krant en op ons YouTube-kanaal. Met tipjes, handigheidjes of gewoon zomaar voor de lol.

Dat jongvolk is geweldig. De meesten zijn net klaar met het eerste jaar van de ROC-opleiding basiskok. Ze hebben er zin in.

Ze hangen de hele dag om je heen, kijken naar elkaars prestaties, geven ongenadige commentaren, stotteren als ze zelf aan de beurt zijn en blijken uiteindelijk allemaal sterren.

En ze zeggen u. Tegen mij! Mijn opa en oma zeiden na rijp beraad dat ze het goed vonden als ik je en jou tegen hen zei; ze wilden de afstand verkleinen. De schatten. Thuis was ’u’ ook allang verdwenen. Op school heette de leerkracht Piet en zeg maar je! Ja, die tijd.

Maar in de kookwereld is het altijd nog u en „Ja chef”. Alleen ben ik geen chef. Dat vinden ze gek. En lossen ze dat op. Het mooiste was: „Ja, u… van de krant.”

Kijk voor de filmpjes op de Telegraaf-YouTube: Felix Fileert.

f.wilbrink@telegraaf.nl