Nieuws/Lifestyle
2300288
Lifestyle

Column Epco Ongering

Addertjes

Branchevereniging Hiswa, die de belangen van watersportbedrijven behartigt, wil dat de overheid haast maakt met de registratie van boten. „Overtredingen en criminele activiteiten kunnen zo effectiever worden aangepakt. Een ’botenregister’ verbetert niet alleen de controle en handhaving van de politie en de Belastingdienst, maar ook van andere wetshandhaverzoals Inspectie Leefomgeving en Transport en waterkwaliteitsbeheerders. Bovendien krijgen watersporters eindelijk een eigendomsbewijs van hun boot, praktisch bij de koop en verkoop, en het ontmoedigt diefstal.”

Zoveel onbetwistbare argumenten voor een beperkende maatregel in de vrijetijdsbranche doen bij mij de alarmbellen afgaan. Wat zijn de addertjes onder het gras? De overheid mag best weten welke boot ik heb, maar tellen de opblaasbare SUP-plank en het zelfbouw-roeibootje ook mee? Bootregistratie lijkt de volgende stap waarmee het rijk een steeds steviger greep op onze privacy krijgt. Het opent ook de deuren voor verdere beperkende vaarregels en de al langer op de loer liggende bootbelasting. Lijkt me niet wenselijk voor de branche.

Laat de Hiswa duidelijk maken dat watersport een positieve en fijne vrijetijdsbesteding is, geen patserparadijs. Het water is een van de weinige plekken waar we vrij zijn en we genoeg hebben aan een paar verkeersregels. Laten we dat vooral zo houden!