Nieuws/Lifestyle
2324493
Lifestyle

Deze gezinsauto’s koop je voor €5.000

Slechts enkele merken wisten de afgelopen jaren flinke aantallen compacte ruimtewagens te verkopen. Slimme keuzes voor wie tegen een klein budget een gezinsauto zoekt.

Occasionselectie

Ford Fusion (2002-’11)

De Fusion biedt een hoge zit en een vrij ruim interieur. Met 335 liter is de bagageruimte de ruimste van het hier besproken drietal. De indeling van het interieur is variabel, de rijeigenschappen zijn aangenaam. De meeste kopers hebben genoeg aan een 1.4-liter benzinemotor ( 1 op 13). Bij een merkdealer in Woerden staat een opvallend nette metallic ’Champion’-uitvoering (2007, 92.000 km) voor € 4.880, inclusief BOVAG-garantie.

Renault Modus (2004-’12)

De Modus rijdt comfortabel, maar onderstel en zitpositie maken dat de carrosserie in bochten sterker lijkt over te hellen dan in werkelijkheid het geval is. Een rustige rijstijl past de Modus daarom het beste. Met de 1.2-liter benzinemotor scoor je gemiddeld 1 op 15. Gaspedaal.nl wijst ons in de richting van een zilvergrijs exemplaar (2008, 96.000 km) bij een autobedrijf in Heerlen (L.). De betreffende 1.2 TCe ’Dynamique’ kost € 4.950.

Suzuki Ignis (2001-’06)

Vier volwassenen kunnen prima in de Ignis zitten en kinderen hebben achterin zelfs alle ruimte. Met een 1.3-liter benzinemotor (1 op 14) is de Suzuki lekker vlot. Op de weg voelt hij net wat sportiever aan dan zijn twee tegenhangers. Het uiterlijk van de Japanner oogt ook wat speelser, al is dat niet ieders smaak. Wij zouden kiezen voor de blauwe GLS (2006, 110.000 km) bij een autobedrijf in Weerselo, waarvoor €4.500 wordt gevraagd.

Oordeel van de Wegenwacht

Ford Fusion

De voorveren van de Fusion kunnen zomaar breken en daarbij zelfs een band beschadigen. Lekkende ruitensproeiers zorgen ervoor dat de motor op drie cilinders gaat lopen. De Wegenwacht verhelpt de lekkage. Vocht en vuil in het gasklephuis kunnen een slecht lopende motor veroorzaken. De Wegenwacht maakt de boel schoon en droog.

Renault Modus

De individuele bobines van de benzineversies kunnen kapot gaan. Als er snel aan valt te komen, zet de Wegenwacht er meteen een nieuwe in. Het is helaas wel een terugkerend euvel. De Modus wordt weleens geplaagd door elektrisch bediende zijruiten die niet meer dicht willen. Ook de elektrische stuurbekrachtiging kan uitvallen.

Suzuki Ignis

De Ignis onderschrijft de uitstekende en terechte reputatie van Japanse auto’s. Wat bij dit model weleens voorkomt, zijn bijgeluiden uit de achterremmen. Die worden veroorzaakt door roestvorming, vanwege veel stilstand en heel lichtjes afremmen. Een paar keer vól in de ankers en het probleem is verdwenen!

Ons advies

Al heeft hij de meeste kilometers gelopen, in dit geval gaat de voorkeur uit naar de Suzuki Ignis. Bij een bescheiden budget is een bewezen bouwkwaliteit van grote waarde.