Nieuws/Lifestyle
2324906
Lifestyle

Felix met smaak

Spaans spek

Spaans spek is een merkwaardig recept uit Brabant. Het stamt uit de tijd van de Spaanse overheersing, lees ik.

Ik ben een week of wat geleden in Brabant geweest. Een lange fietstocht langs bakkers, brouwers en vele kapelletjes. Ik hoor de laatste tijd dat het christendom de laatste adem uitblaast. Domme stadspraat. Er zitten diepe kloven tussen de geesten in ons land. Dat in de Randstad niemand meer een kerk in loopt, is de Randstad maar, een klein stukje Nederland. In Barneveld bouwen ze elke week een nieuwe kerk, bij wijze van spreken.

In die kapellekes in het Brabantse land branden altijd vele waxinelichtjes. Nog echte. Die tellen volgens mij ook meer. Elektrische lampjes in een Maria-kapel, ik weet het niet.

Heel vroeger was ik misdienaar, eentje die hoogmissen, rouwen en trouwen deed. Acoliet heette dat bij ons. Op een dag werd ik door een ouder stel aangeklampt, of ik bij hen thuis wilde meebidden. Als acoliet telde mijn gebed vast wat meer. Ik moest er bijna om lachen, tot ze vertelden dat ze elke dag een half uur in gebed gingen voor hun al dertig jaar geleden overleden zoon. Dan bid je wel.

Appels en worst in de pan, overgieten met een dik beslag en dan aan de kook brengen. Je krijgt een soort soes. Dat is Spaans spek. Leuk zo’n kookboek, Brabantse pot. Doe je de reis nog eens over.

f.wilbrink@telegraaf.nl