Lifestyle/Reizen
2342094
Reizen

Uit & Thuis

Moeder-dochtertrip naar IJsland

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

’Ik woon in Oostenrijk en mijn moeder en ik zien en spreken elkaar niet elke dag. Het leek me daarom leuk om haar mee op reis te nemen zodat we wat langere tijd samen kunnen doorbrengen. Nu is zij nog gezond. Haar man, mijn ’cadeauvader’, is niet zo reislustig.

Mijn moeder vindt het heel leuk om wat van de wereld te zien. Toen ik haar vroeg waar ze naartoe wilde, zei ze meteen: IJsland! Dat land stond ook op mijn lijstje vanwege de mooie natuur. Mijn moeder vond een blog met leuke info over onze bestemming en op basis daarvan heb ik een route uitgestippeld. Ik heb de auto, accommodaties en excursies geregeld. We gaan naar het zuidelijk deel waar de highlights zich bevinden die wij willen zien. De bekende watervallen en geisers, gletsjers en gletsjermeren vol ijsblokken op zeeniveau. Mijn moeder wil graag walvissen en dolfijnen kijken en de papegaaiduikers zien, dus daar hebben we ook excursies voor geboekt.

IJsland staat bekend als duur land, maar dat weet je als je gaat. Je kunt er op allerlei manieren reizen. Wij rijden zelf en hebben een 4x4 gehuurd. Mijn moeder zit graag wat hoger in een auto en dan kunnen we ook makkelijker over onverharde paden rijden. Met mijn gezin zou ik een camper kiezen.”

Wie: Nelleke (44) en Corrie (76)

Naar: IJsland

Accommodatie: guesthouses

Tijd: een week

Reden: moeder-dochteruitje

Werk en privé in India

’Ik werk als jeugdarts en ben net vanuit mijn rol als adviseur voor de gezondheidszorg met een aantal politici op handelsmissie in India geweest om de band met Nederland te versterken. Mijn beide ouders zijn Indiaas. Vroeger ging ik met hen op familiebezoek en rondreizen. De laatste jaren doe ik dat vaak alleen. Dan ga ik naar vrienden en bezoek ik een aantal plekken.

Voor veel mensen is India een indrukwekkend land, met zoveel verschillende kanten en zoveel verschillende mensen. Het mooiste vind ik die diverse cultuur. Er worden 22 officiële talen gesproken en allerlei religies leven er naast elkaar. Prachtig dat dat kan! Als je nieuwsgierig bent, valt er veel te ontdekken.

De handelsmissie duurde maar een paar dagen, maar ik was al wat eerder naar India gegaan. In totaal was ik er een week en dat is eigenlijk te kort. Ik zou iedereen adviseren om twee à drie weken te gaan. Kies een hotel met minimaal vier sterren, dan heb je de voorzieningen die je gewend bent.

De indrukwekkende Taj Mahal is een van de bekendste bezienswaardigheden. New Delhi met haar oude en moderne kant is ook een aanrader. Als je tijd hebt, zou ik zeker doorreizen naar Rajasthan met de gigantische oude paleizen. Als het even kan, ga dan ook de bergen in.”

Wie: Nupur Kohli (28)

Terug uit: India

Accommodatie: hotel

Tijd: een week

Reden: werk en plezier