Lifestyle/Reizen
2361794
Reizen

Rondje Nederland

Ondergedompeld in Rotterdam

In de verte, tussen de bomen op het ’grasterras’ op het Koninginnehoofd, is de Euromast te zien.

In de verte, tussen de bomen op het ’grasterras’ op het Koninginnehoofd, is de Euromast te zien.

VRIJ gaat de provincie in. In een serie van twaalf afleveringen brengen we de mooiste plekken van ons land in beeld. Vandaag duiken we in Rotterdam, dé metropool van Zuid-Holland, de Nieuwe Maas in.

In de verte, tussen de bomen op het ’grasterras’ op het Koninginnehoofd, is de Euromast te zien.

In de verte, tussen de bomen op het ’grasterras’ op het Koninginnehoofd, is de Euromast te zien.

En dan verandert onze grote gele bus in een Yellow Submarine... Met een enorme plons duikt het gevaarte waarmee we zojuist een toertje door Rotterdam hebben gemaakt, de kade af het water in. De voorkant gaat bijna kopje onder, maar komt boven. We drijven. Chauffeur Theo, gepromoveerd tot kapitein, schakelt de twee waterjets in. Eerst een bonk, dan hevig geronk. Daar gaan we, de druk bevaren Nieuwe Maas op.

We zitten met nog zo’n veertig passagiers aan boord van een amfibiebus van Splashtours. Met een flinke vaart van vijftien knopen – de jets leveren liefst 462 pk – koersen we af op de iconische zwaanvormige Erasmusbrug. Kleine gele Watertaxi’s cirkelen als wespen om ons heen. Een groot vrachtschip vlakbij werpt een donker silhouet op de rivier.

We varen met de bus langs het ’grasterras’ op het Koninginnehoofd, puntje Kop van Zuid, waarop tientallen felblauwe strandstoelen zijn uitgeklapt. Moeders met kinderen, toeristen en lunchend kantoorpersoneel zoeken er onder jonge bomen de schaduw op. Aan de overkant, aan de Parkhaven, prikt de Euromast in de lucht.

Voor gebouw ’De verticale stad’ ligt een enorm cruiseschip.

Voor gebouw ’De verticale stad’ ligt een enorm cruiseschip.

Een half uurtje geleden zaten we ook op deze zonnige stadsoase, genietend van het uitzicht over de Nieuwe Maas. De rivier is de levensader van de stad met de grootste haven van Europa en biedt een onvervalst Rotterdamse aanblik: een en al bedrijvigheid. Grote container- en cruiseschepen, rondvaart- en veerboten, plezierjachten... alles krioelt door elkaar.

We besluiten een duik te nemen in de historie van Rotterdam en pakken een bloedsnelle Watertaxi naar het Maritiem Museum (winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2018!) aan de Leuvehaven.

Buiten lopen we daar door het Rotterdam van toen, in een binnenhaven tussen oude schepen die worden gelost door knarsende antieke hijskranen. Het ruikt naar teer en verf. Binnen lopen we, met veiligheidshelm op en gehuld in fluorescerend hesje, op de bodem van de Noordzee. Er gaat een wereld open, vol met dikke stroomkabels en reusachtige gas- en oliepijpleidingen op de nieuwe Offshore Experience, waar we ons op een boorplatform op volle zee wanen.

Echt boven water komen we weer in onze amfibiebus wanneer die na een vaartocht van een uurtje weer de Katendrechtse kade oprijdt. We laten een spoor van Maaswater achter terwijl we de stad weer in rijden. We staan weer met beide benen op de grond. Da’s pas echt Rotterdams.

Welcome Card

Met de Rotterdam Welcome Card krijgt u minimaal 25 procent korting bij vijftig attracties, musea, restaurants en uitgaansgelegenheden. Bovendien is het een ov-chipcard voor 1, 2 of 3 aaneengesloten dagen voor onbeperkt reizen met bus, tram of metro van stadsvervoerder RET. De Welcome Card is voor € 12 (1 dag), € 17 (2 dagen) en € 21 (3 dagen) verkrijgbaar bij Rotterdamse VVV’s en online via shop.rotterdam.info

Lange avonden

Lekker buiten eten in Rotterdam? Dit zijn dé plekken van deze zomer! De Aloha Bar (alohabar.nl) in het voormalig zwemparadijs Tropicana heeft een terras dat uitkijkt uit over de Nieuwe Maas. Ook de culinaire broedplaats Fenix Food Factory (fenixfoodfactory.nl) op Katendrecht is een aanrader, bij mooi weer kun je heerlijk aan de kade zitten met een lokaal gebrouwen biertje van Kaapse Brouwers. Bij A La Plancha (alaplancha.nl) en Viskantine aan de Cool (demachinist.nl) eet je knetterverse vis aan de kade.

Designhotel

De skyline van Rotterdam is wereldberoemd. Niet in de laatste plaats door de Erasmusbrug, bijgenaamd ’De Zwaan’. Pal daarnaast zit het designhotel nhow Rotterdam, in het door de vermaarde architect Rem Koolhaas ontworpen gebouw ’De verticale stad’. Vanuit onze kamer op de negentiende verdieping (in totaal zijn er 23) leek het wel alsof we de Erasmusbrug konden aanraken! Onvergetelijk was de zonsondergang die we beleefden met een drankje in de gerieflijke skybar met terras op dertig meter hoogte.