Nieuws/Lifestyle
2370684
Lifestyle

Met deze tips wordt het makkelijker om spullen weg te doen

De kast puilt uit met boeken waarvan je zeker weet dat je ze niet (nog eens) gaat lezen, die ene spijkerbroek bewaar je voor het geval je die ooit nog gaat passen en dat extra servies is áltijd handig als je veel eters op bezoek krijgt. We weten heus wel dat we veel spullen weg kunnen doen en dat het zorgt voor meer rust en ruimte in je hoofd, maar ’ontspullen’ is niet altijd even makkelijk. Waarom vinden we het zo lastig en hoe lukt het toch?

1: De emotionele waarde van spullen

Dit zijn de spullen die alleen voor jouzelf waarde hebben, maar (meestal) voor niemand anders. Die steen van het strand op Santorini waar je zo'n fijne zomer hebt gehad, het bandshirt van je eerste date met die ex die je al in geen jaren meer gezien hebt... En die herinneringen waren in eerste instantie ook de reden om deze spullen te bewaren, want het praktisch nut is meestal ver te zoeken.

Een tip van inboxstorage.eu om ermee om te gaan: aangezien het hier om de herinneringen gaat, kun je die prima bundelen. Maak foto's van de spullen waar het om gaat. Plak deze in een mooi album, en schrijf er een stukje of verhaal bij over de betekenis.

2: Angst om spijt te krijgen

De reden dat we alles bewaren wat we misschien, eventueel, óóit nog een keer nodig zouden kunnen hebben. Van oude gebruiksaanwijzingen van apparaten die we al jarenlang probleemloos gebruiken, tot de studieboeken van je eerste jaar aan de universiteit.

Tip om ermee om te gaan: besef je dat er een verschil is tussen iets nodig hebben, en iets mógelijk nodig hebben. Bij iets dat je nodig hebt, zul je niet eens overwegen het weg te doen. Iets bewaren dat je niet gebruikt, zorgt alleen maar voor onnodige onrust in je leven en je huis. Vraag je dus serieus af wanneer je het voor het laatst gebruikt hebt. Is dat al langer dan een jaar geleden? Dan ben je beter af door het weg te doen.

3: Schuldgevoel

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom we ons schuldig voelen bij het zelfs maar overwegen om bepaalde spullen weg te doen. Je hebt het bijvoorbeeld gekregen van een geliefde en dus voelt het alsof we niet dankbaar zijn door het weg te doen. Of de aanschafkosten waren hoog en het is nog niet opgebruikt. Gewoon maar wegdoen voelt dan zonde.

De tip: probeer je spullen eens te zien als een huisdier waar je écht niet meer goed voor kunt zorgen. Het punt is namelijk: in alle gevallen staan de spullen niets te doen. Eigenlijk verwaarloos je ze daarmee en daarmee doe je ze óók geen recht aan. Zorg dus dat je een nieuwe eigenaar vindt die wél optimaal gebruik van deze spullen kan maken. Jij hoeft je niet meer schuldig te voelen, die ander is er blij mee en je spullen hebben een nieuw leven gekregen!