Nieuws/Lifestyle
2372330
Lifestyle

Recept van de dag: snelle sambal

Heb je ook pepers? Ik wel. In december ongeveer had ik een rode Spaanse peper laten liggen in een massief houten bewaarbak die mevrouw Wilbrink aan het keukeninterieur had toegevoegd. De bak heeft dikke planken en we doen er uien, knoflook en appels in. Wat ik niet begrijp, maar wel constateer is dat de appels, uien en knoflook erg lang goed blijven. Zou die bak er iets mee te maken hebben? Begin januari was die peper compleet ingedroogd. Ik kneep erin en de peper verpulverde. In mijn handen had ik een tiental zaadjes. De rest van de gedroogde peper deed het nog prima in de stoof.

De zaadjes kwamen in een kweekbakje. Lang verhaal kort: met dit prachtige weer heb ik gewoon op de tuintafel een pot met daarin drie peperplanten die volhangen met nu nog groene pepers. Nog een paar weken van dit weer en ze zijn rood.

Nodig:

• 1 verse groene of rode Spaanse peper, gehakt

• grof zeezout

• 1 theel olie

Bereiding:

Hak de peper fijn op een goeie plank. Strooi er wat grof zout bij en een paar druppels olie. Trek er nu met je mes over, waarbij je het mes als het ware plat laat vallen. Schuif weer bij elkaar en maak weer die slijpende spelende beweging. Net zo lang tot de olie iets groen kleurt. Het zout heeft de celwanden van de peper geopend. Je ruikt de frisse geur van jonge groene peper. Gewoon zo, een likje bij het vlees.

Niet idioot heet, fris heet, tintelend heet. Erbij: een Pilsner Urquell.