Nieuws/Lifestyle
2376735
Lifestyle

Ockel Sirius A Pro

Kleine Ockel, grote daden

De Ockel. Een volwaardige pc in je binnenzak.

De Ockel. Een volwaardige pc in je binnenzak.

In deze rubriek proberen we elke week handige en/of bijzondere gadgets uit. Deze keer neemt Lenno van Dekken een technologisch hoogstaand product van Nederlandse bodem in zijn binnenzak mee op pad: de opmerkelijke Ockel Sirius A Pro.

De Ockel. Een volwaardige pc in je binnenzak.

De Ockel. Een volwaardige pc in je binnenzak.

Made in Holland: de Ockel. Alleen de naam grijpt je al. Maar wat is in hemelsnaam een Ockel?

Klein genoeg voor in de palm van je hand, maar zo krachtig als een volwaardige pc. Je zware laptop zou je voortaan thuis kunnen laten, de desktop pc kan in de kast, want deze kleine krachtpatser, uitgerust met Windows 10, doet niet onder voor zijn grote broers.

Krachtige hardware, een zes inch (15,2 cm) touchscreen (vergelijkbaar met de grote telefoons), flink wat aansluitmogelijkheden en een futuristische en doordachte vormgeving. Te gebruiken als mediaspeler, domotica-controller of als een volwaardige pc thuis of op het werk. Zonder al het meesleepgedoe. Gewoon in je binnenzak!

Dit artikel kwam tot stand op de nieuwste loot aan de Ockel-stam, de Sirius A Pro. In een handomdraai installeerde ik het redactiesysteem van De Telegraaf onder Windows 10 en zowel thuis als in mijn kantoor volstonden een muis, toetsenbord en een scherm.

Ook een weekje redactionele productie draaien doorstond de Ockel met glans. Twee usb-stekkers erin en eentje voor de monitor (hdmi). Enige nadeel: wel weer even wennen na drie jaar op mijn MacBook en het besturingssysteem van Apple.

Het Haagse bedrijf Ockel is 2015 opgericht door Tim Haaksma. Via de crowdfundingwebsites van Indiegogo en Kickstarter werd meer dan een een miljoen dollar opgehaald voor de ontwikkeling en productie van de pocket pc’s van Ockel die meerdere keren in de prijzen vielen.

Na een paar dagen werken op de Ockel begin je het niet hoeven slepen met je laptop tussen thuis en Amsterdam te waarderen. Het scherm is helder en reageert vlot op alle aanrakingen, al is het met grote vingers (en goede ogen) even goed mikken. De batterijduur is vanzelfsprekend afhankelijk van het ’werk’ dat de Ockel moet verrichten, maar was in mijn geval prima en leverde geen problemen op.

Het schermtoetsenbord van Windows neemt de helft van het scherm in beslag. Goed te gebruiken voor een mailtje of een url of een bericht intikken, maar voor het echte typewerk wil je toch een echt toetsenbord.

Vanzelfsprekend is de Ockel uitgerust mt een camera, microfoon en kleine boxen. Daarnaast is er een vingerafdrukscanner, een accelerometer en gyroscoop ingebouwd. Kortom vollledig uitgerust.

Eenmaal een scherm en een muis aangesloten, is het uitstekend werken zonder grote pc op of onder je bureau. Met de Ockel ben je overigens niet tot het meegeleverde besturingssysteem veroordeeld. Als je wilt, slikt de Ockel je eigen Windows-licentie of Linux ook.

De Ockel is in drie kleuren beschikbaar: Meteoor Grijs, Maan Zilver en Venus Goud. De afmetingen zijn: 85.5 x 160 x 8.6 - 21.4mm en hij weegt 334 gram.

Besturingssysteem: Windows 10 Home/Pro 64-bit. Processor: Intel Atom x7-Z8750. RAM: 4GB / 8GB LPDDR3. Scherm: 6-inch (15 cm) Full HD multi-touchpaneel, USB, USB-C, HDMI, Display poort, Ethernet, Audiojack 3,5 mm, Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band, Bleutooth 4.2, Micro SDXC slot, Camera Camera 5MP Full HD (1080p @ 30fps), Intern geheugen 64GB / 128GB eMMC flash.

Voor meer informatie ga naar de website van de Ockel.