Nieuws/Lifestyle
2382389
Lifestyle

Help, mijn hond kan niet alleen zijn!

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt elke week een lezersvraag. Deze week: Onze hond (3) kan thuis nog geen minuut alleen worden gelaten zonder dat hij iets sloopt. Zelfs ’s nachts moet hij mee naar boven. Kan dit gedrag nog worden afgeleerd? Het is duidelijk verlatingsangst.

Piet Hellemans: „Dit gedrag is met de juiste begeleiding af te leren, zelfs bij veel oudere honden. Bestraffen werkt niet. Je moet met een hondentrainer naar de oorsprong van het gedrag gaan.

Het is wat kort door de bocht om dit verlatingsangst te noemen, want het is gedrag dat wordt beloond door de hond ’s nachts mee naar boven te nemen. Honden zijn opportunisten en zullen, als ze succes hebben met hun gedrag, dit verder uitbouwen. Daarnaast zijn honden sociale dieren die gezelschap willen (bij voorkeur van soortgenoten). Waarschijnlijk zal het ongewenste gedrag dan ook niet worden vertoond als er een andere hond bij is.

Dit kun je uitproberen door een hond van vrienden of de buren te laten logeren. Als dat goed werkt, kun je overwegen om een hondje erbij te nemen, bijvoorbeeld uit het asiel of via Verhuisdieren.nl

Vragen aan Piet?

Mail dierenvriend@telegraaf.nl Wie weet leest u het antwoord hier terug.