Lifestyle/Reizen
2382706
Reizen

Bij locals thuis

Rome nog romantischer

Een magistraal uitzicht vanaf een van de vele dakterassen die Rome rijk is.

Een magistraal uitzicht vanaf een van de vele dakterassen die Rome rijk is.

Steeds meer reisorganisaties bieden manieren aan om je citytrip ’lokaal’ te beleven. VRIJ ging mee op een dakterrasborrel naar Rome en pikte ondertussen nog een lijstje minder bekende must-sees mee.

Een magistraal uitzicht vanaf een van de vele dakterassen die Rome rijk is.

Een magistraal uitzicht vanaf een van de vele dakterassen die Rome rijk is.

Het is onbetwist een mooie deur. Van hout, met statige deurklinken. Toch waren we hem anders zó voorbij gelopen. Want zo zijn er wel meer in dit straatje vlakbij Piazzo Navona in Rome, waar we – onder de noemer ’het kan geen kwaad’ – ook al wat muntjes in de fontein hebben gegooid.

De blind date oftewel de rooftop party begint verwachtingsvol. Achter de deur belanden we in een lieflijke binnenplaats met bogen, groene varens en een charmant snufje vergane glorie. Even doorbijten, hup vijf trappen naar boven en dan staan we in het domein van tassenontwerpster Sylvia Turbolente. Zij bewoont met haar bejaarde ouders dit appartement dat over een weergaloos terras blijkt te beschikken. Vanaf deze plek zijn maar liefst zeven kerken van Rome te bewonderen. Zo lijkt het Pantheon bijna binnen handbereik.

Niet alleen in Rome, maar ook in Barcelona, Valencia en Lissabon kunnen stedentrippers die met reisorganisatie TUI op reis gaan, een dakterrasborrel bijboeken. Tussen 17.00 uur en 19.00 kun je bij een inwoner thuis op zijn/haar dakterras van het uitzicht genieten en worden er lokale hapjes en drankjes geserveerd. „Wij zijn groot fan van dakterrassen”, legt een woordvoerster van de reisorganisatie uit. „Je hebt immers vaak een mooi uitzicht over een stad.”

Een panoramisch uitzicht op twee publiekstrekkers: het Pantheon en het Capitool.

Een panoramisch uitzicht op twee publiekstrekkers: het Pantheon en het Capitool.

Dat geldt zeker voor deze locatie in de Italiaanse hoofdstad. Het dakterras is immens en er valt zoveel te zien!

Het is bijna letterlijk onbetaalbaar, legt Sylvia uit met behulp van een vriend die als tolk optreedt. „Het huis is al dertig jaar in onze familie. Destijds rezen de prijzen nog niet de pan uit in hartje Rome. Maar er was wel veel werk aan de winkel; we hebben de eerste jaren veel moeten renoveren.”

Op Sylvia’s dakterras vloeit Aperol Spritz rijkelijk

In de keuken wordt ondertussen hard gewerkt om de bezoekers te voorzien van bruschetta’s en bescheiden kommetjes risotto met worst. De Aperol Spritz vloeit rijkelijk. De familie wringt zich in alle mogelijke bochten om ons thuis te laten voelen. Turbolentes vader wijst op twee minischilderijtjes van Nederland in de kast, naast een portret van de vorige paus. Souvenirtjes van een vakantie, lang geleden. Een toiletbezoek leidt door het woongedeelte van Sylvia. Het is bijzonder en op een leuke manier intiem om in haar badkamer te zijn, met kaptafel en talloze uitgestalde poedertjes en luchtjes.

Een drankje en hapje bij een Romein thuis... Dichter bij de locals kom je niet!

Een drankje en hapje bij een Romein thuis... Dichter bij de locals kom je niet!

Boven vermaakt een groep eind twintigers uit Friesland zich opperbest. „Ik wist niet wat we konden verwachten”, vertelt Eelco Tanghe (28). „Maar ik ben blij dat we het gedaan hebben. Heel gaaf om bij locals binnen te komen. En dit uitzicht... daar kan niks tegenop.” De huisvriend van de Turbolentes vertelt de bezoekers op onderhoudende wijze over de achtergronden van de verschillende kerken en tempels. De oudste universiteit van Rome zien we ook, de bijbehorende kerk Sant’Ivo is ontworpen door Francesco Borromini, een Romeinse architect uit de zeventiende eeuw. Vooral niet te verwarren met Gian Lorenzo Bernini, de man achter het Sint Pietersplein die bij een veel groter publiek bekend is door onder meer de boeken van Dan Brown, benadrukt hij. De twee waren rivalen en hier is duidelijk iemand uit het #teamBorromini aan het woord.

Sylvia vertelt dat de godshuizen, zeker op zondag, een kakofonie aan klokgeluiden opleveren. Als ware het afgesproken laat net op dat moment, op deze zaterdagmiddag, ook een aantal kerken al even van zich horen.

Salute op al dat moois!

tui.nl/stedentrip/dakterrasborrel

Organisch

Het organische project ArtCity bestaat uit ruim 150 initiatieven en strijkt tot november neer. Er zijn theaterstukken, muziekvoorstellingen en exposities te bezoeken.

Info: art-city.it

Buiten het centrum ligt MAXXI, het Nationale Museum voor moderne creaties dat door Zaha Hadid werd ontworpen.

Info: maxxi.art

Authentiek

In de wijk Ostiense gaat authenticiteit vóór trendy. Van oorsprong is deze industriële wijk arm, maar sinds een paar jaar is het een geliefde uitgaansplek. Liefhebbers van straatkunst kijken hun ogen uit. Eat With is een leuke manier om culinaire ervaringen op te doen. Het platform waar je je als gast of host kunt aanmelden, wordt in meer dan 130 landen aangeboden. Locals organiseren een kookcursus met gerechten uit hun regio of nodigen je thuis uit voor een proeverij, lunch of diner. Info: eatwith.com/rome

Zo kom je er

KLM, EasyJet, Vueling en Alitalia vliegen in 2 uur en 15 minuten van Amsterdam naar Rome. Van daaruit pakt u de Leonardo Express-trein die in 31 minuten (non-stop) naar station Termini in het centrum rijdt. Een enkeltje kost 14 euro. De goedkopere Sabina-Fiumicino-trein maakt een paar stops, maar is goedkoper (8 euro voor een enkeltje).