Nieuws/Lifestyle
2383440
Lifestyle

Deze stationwagens koop je voor €12.000

Met één inkomen en twee opgroeiende kinderen is je autobudget niet eindeloos. Wat als je een stationwagen zoekt en maximaal 12 mille wilt spenderen? Wij weten drie opties.

Kia Cee’d SW (2007-’12)

Voor deze prijs kun je de goedkoopste uitvoering kopen van het nieuwere model, of een fraai exemplaar van de eerste generatie. Wij kiezen de tweede optie. De kwaliteit van deze Kia’s is zó goed dat het verstandig is langer met de auto door te rijden. In 2009 onderging dit model een facelift. Bij de Kia-dealer in Naarden staat een van de laatste exemplaren (2012, 81.000 km) in een prachtige blauwe kleur voor € 11.450.

Opel Astra Tourer (2009-’15)

De Astra Tourer is een keurige en doordachte stationcar, met 500 liter bagageruimte en slimme en praktische details. Zo kun je de rugleuningdelen van de achterbank ook vanuit de kofferbak omklappen. Het land staat vol Astra’s, dus je hoeft niet ver om rustig te kunnen vergelijken. Bij de Opel-dealer in Amsterdam Zuidoost treffen we voor € 11.750 een mooie 1.4 Cosmo-uitvoering (2012, 129.000 km).

Skoda Octavia Combi (2004-’13)

De ruimste van de drie. Met de achterbank overeind is onder de rolhoes al 580 liter bagageruimte beschikbaar. Op lange ritten ga je de fijne voorstoelen waarderen. We kiezen het zwarte exemplaar (2012, 110.000 km) dat we met behulp van gaspedaal.nl traceren bij een VAG-specialist in Zoetermeer. Die rijk uitgeruste Ambition Business Line-uitvoering staat in de showroom voor € 11.945, inclusief garantie.

Oordeel van de Wegenwacht

Kia Cee’d SW

Betrouwbaarheid is de sterkste eigenschap van Kia’s. Toch kent de Wegenwacht enkele, vrij onschuldige euveltjes. Als de startmotor dienst weigert en het dashboard niet werkt, komt dat door een losgetrild massacontact. Wanneer de EGR-klep vast zit, kan de motor slecht gaan lopen. Met een gerichte tik werkt alles weer als vanouds.

Opel Astra Tourer

De Astra kent verschillende storingen die door elektronica worden veroorzaakt. De auto kan zomaar stilvallen door een kapot brandstofpomprelais. Die moet worden vervangen. Een lege accu kan ook een los contact tussen de pluspool en hoofdzekering betekenen. Als de krukas- of nokkenassensor kapot is, kent de Wegenwacht een noodoplossing.

Skoda Octavia Combi

Vocht in elektronica kan tot rare storingen leiden. De Wegenwacht maakt de boel droog. Als de 1.2-liter benzinemotor geen vermogen heeft, ligt dat aan een vervuilde nokkenasverstelling. De Wegenwacht maakt ‘m schoon en adviseert je om minder korte ritjes te maken. De grotere 1.4-liter benzineversie kan last hebben van bobines die stuk gaan.

Ons advies

Wij zouden voor de Skoda kiezen omdat je een hoop auto voor hetzelfde geld koopt!

Kijk op www.anwb.nl/auto voor meer ANWB occasiontests.