Nieuws/Lifestyle
2385896
Lifestyle

Zo blijven je houten tuinmeubelen langer mooi

Zo lang mogelijk genieten van je houten tuinmeubelen? Huishoudexpert Zamarra Kok vertelt je hoe je ze het beste kan onderhouden.

1. Hout kunt u met een sopje van groene zeep en een harde borstel schoonmaken. Zowel hardhout (teak, eucalyptus, bankirai, meranti, acacia) als zacht hout (vuren, ceder, grenen) knapt daar enorm van op.

2. Hardhout vergrijst na verloop van tijd. Voor de levensduur van het hout maakt het niet uit of u het laat vergrijzen of dat u het met hardhoutolie behandelt.

3. Verwerk hardhout- of teakolie niet in de felle zon om snelle uitdroging te voorkomen. Breng de olie aan in de nerfrichting van het hout. Als u eenmaal met oliën van de tuinmeubelen begint, zult u dit moeten blijven doen: twee à vier keer per jaar.

4. Zacht hout moet jaarlijks met lak, verf of een impregneermiddel worden behandeld. Dit helpt om de aangroei van schimmels tegen te gaan.

5. Zijn de rugleuningen van de tuinmeubels verstelbaar? Vergeet dan niet om de bewegende delen te controleren. Vanwege wisselende weersomstandigheden kan het hout gaan uitzetten of inkrimpen waardoor het beslag los kan gaan zitten. Draai het goed aan, maar niet te vast, dan kan het hout scheuren.